U trendu

Borelj: Rađa se geopolitička Evropa

BRISEL – Šef dipolomatije EU, Žosep Boreljm kaže da je trenutak invazije Rusije na Ukrajinu i preuzimanje odgovornosti EU za postojeće izazove, trenutak
„rađanja geopolitičke Evrope“.

Borelj je pozvao ceo svet da osudi „agresiju za koju nema opravdanja“, a EU da više izdvaja iz budžeta za odbranu i odvraćanje.

”EU mora da preuzme odgovornost u situaciji kada, po prvi put od Drugog svetskog rata, jedna zemlja, nuklearna sila vrši invaziju na drugu zemlju“, kaže Borelj.

U obraćanju evropskim poslanicma šef diplomatije EU se osvrnuo na na početak Drugog svetska rata uz ocenu da ”tragedija, zlo i rat nikada ne nestaju sa horizonta”.

”Najvažnija lekcija koju Evropa mora da izvučce iz invazije Rusije na Ukrajinu jeste da mora strateški da razmišlja o sebi, okruženju i svetu”, poručio je Borelj.

On ocenjuje da ”živimo u opasonom svetu gde EU mora biti jaka” i poziva zemlje članice da iskoriste svoje budžete kako bi se bolje pripremili i suprotstavili u sledećoj krizi i ”sedećoj ruskoj agresiji”.

”Moramo da pojačamo kapacitete odvraćanja kako bi sprečili rat. Naše dosadašnje odvraćanje nije bilo dovoljno jako da zaustavi agesiju Putina”, rekao je Borelj.

On navodi da je jak, jedinstven i brz odgovor EU iznenadio mnoge, ukključujući i Putina, i poručuje da EU neće žrtvovati slobodu i svoje vrednosti zbog ruskog gasa.

Žosep Borelj ocenjuje da su posledice EU sankcija već vidljive u Rusiji kroz infalciju i pad nacionalne valute.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar