U trendu

Borelj: U naredne dve nedelje oružje će odlučiti pobednika

BRISEL, 24. marta ( Tanjug) – Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenio je danas da se rat u Ukrajini u prvih mesec dana pokazao kao ”veliki vojni neuspeh Rusije”, i pozvao na dalju podršku Ukrajini u obezbeđivanju naoružznja i vojne opreme.

”U naredne dve nedelje oružje će odlučivati na čijoj strani će biti pobeda”, poručio je Borelj dolazaći na samit EU.

Ocenio je da je ruska vojska pokušala da brzo osvoji Kijev, a da je, kada u tome nije uspela, ”počela je da masakra ljude”.

”Sa vojne tačke gledišta, ovo je veliki neuspeh za Rusiju. Mesec dana borbe, a nisu uspeli da se udalje 200 km od svojih logističkih baza. A pošto ne mogu da osvoje gradove, oni bombarduju gradove, ubijajući nevine ljude i uništavajući sve”, kaže Borelj.

On smatra da trenutni rezultata rata u Ukrajini ”nije ono što je Rusija očekivala” i da može da dođe do ”velikog poraza” Putinove vojske.

Šef diplomatije EU navodi da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu i vrši pritisak na Rusiji.

Kada je reč o mogućim novim sankcijama, Borelj napominje da će se na samitu EU lidera razgovarti o tome, ali da Evropski savet ne donosi takve odluke već daje smernice za ministre spoljnih poslova.

”Očekujem da će Savet Evropske unije dati smernice kako nastaviti sa jačanjem personalnih i sektorskih sankcija”, kaže Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar