U trendu

Borelj zabrinut zbog eskalacije tenzija između Skoplja i Sofije

BRISEL – Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da je zabrinut zbog tenzija koje su se pojavile između Severne Makedonije i Bugarske, i osudio podsticanje na nasilje.

“Nedavno smo videli eskalaciju tenzija između Severne Makedonije i Bugarske sa žalosnim incidentima i provokacijama”, naglasio je on povodom susreta u Briselu sa Bujarom Osmanijem, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije.

Borelj je naglasio da „osuđuje napad u Ohridu, kao što su to uradile i vlasti u Skoplju“ i dodao da su ga izjave Vlade Severne Makedonije uverile „da će odgovorni biti privedeni pravdi“.

Borelj je izjavio da se čuju „neprihvatljive izjave pojedinih nacionalističkih političara, koje podstiču mržnju i impliciraju nasilje“ i da to „može samo dodatno da eskalira tenzije i ne doprinosi atmosferi koja omogućava dobrosusedstvo i dobre odnose”.

Borelj smatra da je potreban „zajednički rad na promovisanju atmosfere dijaloga i međusobnog poštovanja zato što je to ključno na evropskom putu“ i „osnova na kojoj se gradi Evropska unija”.

On je takođe rekao da je „srećan“ što vidi da proces pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji napreduje i „raduje se nastavku izgradnje čvrstih odnosa sa Severnom Makedonijom u narednim nedeljama na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji“.

Šef diplomatije EU je pohvalio Severnu Makedoniju za evropski pristup, posebno u oblasti spoljne i bezbednosne politike, gde se, kako je rekao, Severna Makedonija dosledno 100 odsto pridržava svih relevantnih stavova i odluka Unije.

U Ohridu je 19. januara došlo do tuče u kojoj je bio povređen Hristijan Pendikov, državljanin Severne Makedonije za bugarskim poreklom i sekretar u bugarskom kulturnom centru u Ohridu.

Pendikov je prevezen u Sofiju avionom bugarske vlade na lečenje.

Istraga ohridskog tužilaštva je u toku.

Posle ovog napada bugarska vlada je oštro reagova i pozvala na konsultacije svog ambasadora u Skoplju zbog, kako su naveli „ozbiljnosti situacije u vezi sa pravima Bugara“ u državi i „eskalacija zločina iz mržnje“, poslednjih meseci, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar