U trendu

Bošnjačka stranka, tradicionalni partner DPS, Milatoviću zamera, ali i čestita

PODGORICA – Bošnjačka stranka Crne Gore zamerila je novoizabranom predsedniku države, jednom od lidera Pokreta Evropa sad, Jakovu Milatoviću, to što je u jednom intervjuu rekao da misli da nisu pokazali dozu demokratičnosti, ali mu, kažu, ipak čestitaju na pobedi.

Milatović je, naime, na pitanje o saradnji sa partijama manje brojnih naroda, rekao da bi njihove predstavnike voleo da vidi i u novoj vladi. „Ja sam čovek koji se zalaže za što inkluzivniji način pravljenja vlade. Nije dobro što neki lideri političkih partija, pre svega, mislim na Bošnjačku stranku, nisu pokazali dozu demokratičnosti…“, kazao je Milatović sinoć.

U saopštenju iz Bošnjačke stranke navode da se Milatović na „prilično nedemokratski i nedržavnički način, suprotan pomirljivoj retorici“ i izjavi da će biti predsednik svih građana izrečenoj u izbornoj noći, meša u unutrašnje stvari jedne političke partije.

„Posebno Bošnjačke stranke, kao manjinske stranke koja je na svim izborima do sada, pa i na parlamentarnim izborima 2020. godine, kao i na svim kasnijim lokalnim izborima i, konačno, na predsedničkim izborima, pokazala da uživa veoma visok stepen poverenja Bošnjaka i da je to poverenje u kontinuiranom rastu koji će biti krunisan na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. juni“, navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke koja je na proteklim predsedničkim izborima podržala kandidata DPS i aktuelnog šefa države Mila Đukanovića.

Iz Bošnjačke stranke smatraju da se Milatović, kako navode, „kao neko ko pretenduje da bude državnik i lider, te „predsednik svih građana, na prilično nekorektan i, u političkom smislu neiskusan način obrušio na najjaču političku partiju manjina sa snažnim izbornim legitimitetom i njenog lidera pokušavajući da fingira inkluzivnost“.

Poručuju mu da uzroke niske podrške manjina traži u svojim greškama i posebno navode da je kao, kako kažu, ministar „apostolske vlade“ (vlade premijera Zdravka Krivokapića) očistio svoj resor od svih kadrova iz reda manjina.

Kao činjenicu ističu da se Milatović, kako kažu, nikada jasno nije odredio o za Bošnjake i ostale manjine veoma važnim pitanjima iz skore prošlosti Crne Gore i regiona.

„Umesto što (Milatović) brine za Bošnjačku stranku, bilo bi mu politički mudrije da brine o tome kako će kao predsednik steći poverenje Bošnjaka, kao najbrojnijeg manje brojnog naroda“, navodi se u saopštenju.

Iz Bošnjačke stranke Milatoviću poručuju da to, kako kažu, svakako ne može postići na način kako je to prezentovao tokom svog poslednjeg intervjua, niti na onaj koji je „kao ministar apostolske vlade pokazao“ i savetuju da se umesto o procesima u Bošnjačkoj stranci pozabavi procesima u pokretu iz kojeg dolazi.

„Pa ipak, verujući da je sve ovo stvar političkog neiskustva i pobedničke euforije, a ne namere i političke ideologije, Jakovu Milatoviću čestitamo na rezultatu ostvarenom na predsedničkim izborima…“, naveli su, između ostalog, iz Bošnjačke stranke, koja je bila tradicionalni koalicioni partner DPS, dok je ova stranka Mila Đukanovića bila na vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.