U trendu

Bozanić pozvao na hrvatsko zajedništvo

ZAGREB – Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, održao je juče misu za Domovinu, povodom Dana državnosti Hrvatske, pozvao na hrvatsko zajedništvo, oslobađanje od radikalizacije i neprihvatanje pustih i nerealnih obećanja

“Molimo za hrvatsko zajedništvo. Oslobodimo se nepotrebne radikalizacije hrvatskoga društva, nemojmo naivno prihvatati pusta i nerealna obećanja. Molimo za zajedništvo nasuprot malodušnosti, cenimo ono što smo postigli i što nam drugi priznaju. Ne obezvređujmo ono što je naše i čime treba da se ponosimo”, rekao je Bozanić, predvodeći svečanu misu za Domovinu u Crkvi Svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu.

Kao tri poruke koje mogu služiti kao nosivi stubovi hrvatskoga društva i države Bozanić je naveo prepoznavanje svetinja, dobra bisera koji su darovani i povereni, uz zlatno pravilo: “Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama”, te izbor puta: širokog ili uskog.

Kardinal Bozanić u propovijedi se osvrnuo i na odnos prema žrtvama Drugog svetskog rata i posleratnog razdoblja, žaleći što objektivno proučavanje tog perioda za koji je rekao da još nije dovršen.

“Čini se da nekima, i s desne i s leve strane, odgovara to stanje. Tako nalaze posao, pa i zaradu za svoja politizvanja, čak i na račun društvenog budžeta, a time samo unose nepotrebnu radikalizaciju u hrvatsko društvo”, kazao je.

“Samo kada dostojno pokopamo smrtne ostatke naših pokojnika koji su bačeni u jame ili usputne jarke na raskršćima, bez obzira kojoj su političkoj opciji pripadali, jer svi su naši, samo tada će završiti Drugi svetski rat kod nas. To isto važi i za Domovinski rat”, poručio je.

“Na grobljima nema više prijatelja ni neprijatelja, partizana ni ustaša ni Nemaca ni Slovena. Na grobljima su samo mrtvi, koji čekaju zadnji zračak večnoga Suca, koji će ih suditi samo po tome, kakovi su bili ljudi, jesu li vršili Njegove zapovesti, a ne po stranačkim pripadnostima ili nacionalnim”, citirao je Bozanić reči Alojzija Stepinca iz pisma upućenog 1945. Vladimiru Bakariću, predsedniku tadašnje Vlade Federalne Hrvatske

Na misi su, uz brojne građane, bili predsednici države Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i vlade Andrej Plenković, te prpadnici hrvatske vojske i policije, predstavnici sudbene vlasti, naučnih i kulturnih institucija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.