U trendu

Božinović odbacio optužbe HRW-a o nasilju nad migrantima

MARAKEŠ – Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović danas je odbacio kritike organizacije Human Rights Watć (HRW) da hrvatska policija nasilno postupa s migrantima koje vraća u Bosnu i Hercegovinu.

U izjavi hrvatskim novinarima u Marakešu Božinović je rekao da je početkom decembra dobio pismo od Human Rights Watća s tvrdnjama da je hrvatska policija koristila silu, odnosno prekoračila ovlašćenja kada je u pitanju odnos prema ilegalnim migrantima.

„Hrvatska policija štiti hrvatsku granicu, štiti granicu EU u skladu sa hrvatskim zakonodavstvom i šengenskim zakonom. To je činila i to će činiti na profesionalan način. Da nije tako, hrvatska policija ne bi dobila pohvale od relevantnih članica institucija Evropske unije zbog toga kako se nosi s migrantskom krizom“, rekao je Božinović.

Ponovio je da sve primedbe dolaze od ljudi koji su u Hrvatsku pokušali da uđu ilegalno i u tome nisu uspeli.

„Policija proverava svaki prijavljeni slučaj i možda bi nekome bilo lakše da smo nešto pronašli, ali nismo“, dodao je Božinović.

Na pitanje je li moguće braniti granicu bez upotrebe sile Božinović je rekao kako je policija „obučena da to radi“.

HRW je u danas objavio da hrvatska policija u nekim slučajevima nasilno vraća migrante u BiH ne dajući im priliku da zatraže azil.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.