U trendu

Bradić pozvao sunarodnike u Švajcarskoj da kupuju „domaće“

BERN – Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić uputio je apel sugrađanima u toj zemlji da kupovinom robe proizvodene u otadžbini pomognu srpsku privredu i razvoj društva u celini.

Bradić je u izjavi za frankfurtske „Vesti“ naveo da je uoči Nove godine, pored nekih već tradicionalno prisutnih proizvoda iz Srbije na rafovima švajcarskih trgovinskih lanaca (smrznute maline, kafa, keks „Lane“, eurokrem, čokoladne bananice, pojedine sorte vina i voćnih rakija) u jednoj manjoj radnji u Burgdorfu, u blizini Berna, u ponudi otkrio nove artikle, kao što su kopaonički ajvar, kajmak iz Blaca i paprike sa sirom iz Brusa. Posebno ga je obradovalo što su proizvodi iz Topličkog kraja, koji još spada u nedovoljno razvijene regije, došli do potrošača u Švajcarskoj. To će svakako pomoći ljudima u tom kraju da povećaju proizvodnju i prihode, smatra ambasador.

Mnogi naši ljudi zbog pandemije, prošle godine nisu mogli da putuju u Srbiju ili su u otadžbinu zbog karantina i drugih mera, odlazili kraće i ređe nego što je uobičajeno, podsetio je Bradić i ukazao da bez obzira na to svako od nas na određen način može da pomogne porodici, familiji i državi Srbiji – neki šalju novac, drugi donose tehniku i druge poklone u otadžbinu, a svako, kaže, može bar jednom nedeljno da kupi nešto što je proizvedeno u Srbiji, da promoviše i svojim švajcarskim kolegama i komšijama preporuči naše proizvode.

„Oni su kvalitetni, ali na žalost, još nedovoljno poznati na ovdašnjem izbirljivom tržištu“, kazao je Bradić.

Bradić je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno u javnosti prezentovao vrlo dobre ekonomske rezultate, ostvarene u minuloj godini, kao i da je šef srpske diplomatije Nikola Selaković kao jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova, između ostalog, definisao ekonomsku diplomatiju, te da u tom smislu svi možemo „malim i skromnim potezima da učinimo jako mnogo za dalji napredak ekonomije u Srbiji“.

Na pitanje šta ga je podstaklo da u javnost izađe sa apelom „kupujmo domaće proizvode i u inostranstvu“, Bradić je rekao da je u Austriji, gde je ranije službovao, ali od nedavno i u Švajcarskoj, video kampanju u medijima, kojom se građani tih zemalja pozivaju da kupuju određene, domaće proizvode – meso, sireve, povrće… Švajcarski javni tv-servis, kaže, upravo vodi kampanju da se kupuju domaće jabuke.

Ističući da jabuka jeste jabuka, ali da su švajcarske proizvedene upravo blizu kupaca, po najboljim tehnologijama i uz minimalne troškove transporta, takve poruke asociraju i na patriotizam i na ekološku svest, smatra ambasador.

Bradić je zaključio da su Srbija i Švajcarska i u minuloj vrlo teškoj godini uspele da povećaju robnu razmenu na više od 500 miliona švajcarskih franaka (naš izvoz u odnosu na 2019. godinu porastao za oko 13 odsto, a uvoz za 6 odsto) , ali da srpska strana i dalje beleži deficit, koji bismo, poručuje, između ostalog, mogli da smanjimo i upravo kupovinama određenih proizvoda u Švajcarskoj. Kada je reč u razmeni usluga, Srbija u toj oblasti beleži značajan plus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.