Brajović: CG među zemljama sa najvišom incidencom

PODGORICA – Šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović izjavila je da je od avgusta prošle godine Crna Gora u produženom trajanju u društvu zemalja sa najvećom kumulativnom 14-dnevnom incidencom.

Ona je za podgorički Dan rekla da ono što situaciju dodatno čini složenom jeste cirkulacija novog soja virusa, kao i sve prisutniji zamor pandemijom i restriktivnim merama u opštoj populaciji, nepoštovanje mera i izazovi u kontroli sprovođenja javno-zdravstvenih mera.

“0d 10 zemalja u svetu sa najvećim brojem obolelih u protekla 24 sata, njih sedam su iz Evrope. Podatak da nedeljno više od 20.000 osoba u regionu Evrope izgubi život od kovida 19 je zastrašujući. Danas, nakon 14 meseci znamo više o virusu, njegovim karakteristikama, transmisiji. Ipak, broj osoba koje su smrtno stradale u regionu Evrope je nadmašio smrtnost u istom periodu prošle godine, što upućuje na široku rasprostranjenost virusa. Tragične su i brojke o stradalim građanima Crne Gore”, kaže Brajovićeva.

Istakla je i da su, prema raspoloživim podacima SZO, 46 od 53 zemlje Evrope započele administriranje vakcina, a do sada je vakcinisano preko 110 miliona stanovnika sa jednom dozom.

“Obuhvat vakcinacijom u zemljama Evrope kreće se od jedan do 57 odsto, pa je još preuranjeno očekivati vidljivi efekat vakcinacije naukupnu smrtnost i hospitalizacije. U populaciji zdravstvenih radnika, stopa vakcinacije na nivou regiona iznosi oko 51 odsto pri čemu pogled na pojedinačne zemlje ukazuje da je situacija prilično heterogena i varira od zemlje do zemlje“, rekla je Brajović.

Ističe i da je od početka pandemije zdravstveni sistem pod velikim pritiskom a da su najpogođeniji onkološki pacijenti.
“Oni su više ranjivi, budući da je njihov imuni sistem oslabljen, program onkološkog liječenja je ili odložen ili suspendovan. U okolnostima pandemije, posebnu pažnju treba posvetiti kontroli hipertenzije, dijabetesa i povezanih komplikacija, ali i kontroli vakcinopreventabilnih bolesti kako bi se izbegao sumorni scenarij susreta epidemije neke druge zarazne bolesti i kovida“, rekla je Brajović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.