Brazil: Obezbeđenje supermarketa ubilo crnca

RIO DE ŽANEIRO – Jedan crnac je preminuo nakon što su ga pretukli radnici supermarketa u brazilskom gradu Porto Alegre uoči Dana podizanja svesti o položaju crnaca, što je izazvalo proteste, dok video snimci incidenta kruže društvenim mrežama.

Na kratkom snimku prikazan je jedan stražar kako obuzdava Žoaoa Alberta Silveiru Freitasa ispred vrata supermarketa Karfur, dok ga je drugi šutirao u lice. Zaposleni u prodavnici stajao je sa strane i snimao. Na drugim snimcima, snimljenim nakon toga, vidi se stražar koji kleči na Freitasovim leđima, prenosi AP.

Lokalna internet stranica sa vestima G1 izvestila je da je sinoćnji incident ispred Karfura u Porto Alegreu usledio nakon sukoba između Freitasa i zaposlenog u supermarketu, koji je tada pozvao obezbeđenje. Oba stražara bila su bela, navodi G1.

Desetine demonstranata ušli su danas u Karfur u glavnom gradu Brazila, Braziliji, uzvikujući „Crni životi su bitni!“. Jedan je držao natpis: „Ne kupujte u Karfuru. Mogli biste da umrete.“

Karfur je objavio saopštenje u kojem se navodi da žali zbog Freitasove „brutalne smrti“ i da će usvojiti odgovarajuće mere kako bi odgovornim za ovo krivično delo bili izvedeni pred lice pravde.

Dan podizanja svesti o položaju crnaca obeležava se kao praznik u mnogim delovima Brazila, gde crnci i ljudi mešovite rase čine oko 57 odsto stanovništva, ali čine 74 odsto žrtava smrtonosnog nasilja, prema brazilskoj nevladinoj organizaciji, Forumu za javnu bezbednost.

Procenat je čak i veći, 79 odsto, za one koje je ubila policija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.