U trendu

Brazil odbio zahtev za hitnu upotrebu vakcine Sputnjik V

BRAZILIJA – Brazilska nacionalna agencija za nadzor zdravlja (Anvisa) odbila je zahtev za odobrenje ruske vakcine Sputnik V protiv kovid-19 za hitnu upotrebu u Brazilu.

Prema obaveštenju agencije, zahtev nije u skladu sa minimalnim kriterijumima za ovaj zadatak, prenosi Tas s.
„Zahtev je vraćen kompaniji Uniao Kimiki, jer nije u skladu sa minimalnim kriterijumima – posebno zbog nedostatka dozvole za treću fazu kliničkih ispitivanja, kao i u vezi sa pitanjem koje se bavi naprednim proizvodnim metodama“, navodi se na veb stranici agencije.
Krajem decembra, Uniao Kimika, partner Ruskog fonda za direktna ulaganja, kontaktirao je Anvisu tražeći dozvolu za sprovođenje treće faze kliničkih ispitivanja vakcine Sputnjik V u Brazilu.

Agencija je tada navela da bi, s obzirom na prethodno iskustvo sa pregledom takvih prijava, odluka mogla biti doneta u roku od 72 sata. Međutim, kasnije je agencija zatražila dodatne informacije o vakcini, navodi Tas s.

Uniao Kimika i ruski fond podneli su u petak zahtev za hitnu upotrebu 10 miliona doza Sputnjika V u Brazilu.
„Uniao Kimika veruje da, kao odgovor na eskalaciju pandemije kovid-19 u Brazilu i ostatku sveta, država i privredni subjekti moraju preduzeti sve napore u borbi protiv nje, uključujući preduzimanje hitnih i vanrednih mera, opravdanih urgentnim potrebama u ovom važnom trenutku“, saopštila je tada kompanija.

Početkom januara, Uniao Kimika je dobio ćelijski materijal za proizvodnju vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.