Najgora zemlja na svetu: Devojke se udaju pre 18. godine

Britanska nevladina organizacija “Spasimo decu” („Save the childern“) nedavno je objavila istraživanje o najboljim i najgorim zemljama za žene na osnovu pet indikatora u koje spadaju dečji brakovi i stopa plodnosti u adolescentnom dobu. Od 144 analizirane zemlje Niger je bio na zadnjem mestu, a poslednjih 20 mesta zauzimaju zemlje iz podsaharske Afrike.

76 posto devojaka se uda pre nego što napuni 18 godina u Nigeru, a u proseku jedna od pet devojaka se porodi svake godine. Ova dva podatka imaju razarajuće posledice za živote mladih devojaka. Većina roditelja se odlučuje da uda svoje kćerke tako rano jer nisu u mogućnosti da ih izdržavaju. Dečji brakovi idu ruku pod ruku sa siromaštvom.

Devojke koje se ranije udaju obično prekidaju školovanje i lako postaju žrtve seksualnog zlostavljanja i porodičnog nasilja, kaže Svetska zdravstvena organizacija.

Komplikacije koje nastaju u trudnoći i na porođaju su drugi značajan uzrok smrti za devojčice između 15 i 19 godina, navodi SZO. Deca koju rađaju ovako mlade majke takođe su u većem riziku da umru u prvoj nedelji života ili da se rode mrtvorođena.

Ramatu živi u Nigeru, ima 13 godina i ovo je priča iz njene svakodnevnice.

Ona svakog dana čisti dvorište, pere suđe i sprema doručak, ako ima hrane za taj dan. Ramatu bi volela da ide u školu, ali to nije deo njene dnevne rutine. Ona će biti srećna ako je roditelji ne udaju u narednih nekoliko godina, ali to je malo verovatno. Iako ima samo 13 godina, Ramatu je već bila svedok prisilnog braka kao i dečjeg vjenčanja. Njene dve drugarice su se udale prošle godine, ali još uvek nemaju dece, kaže ona.

Njena majka jedva čeka da je uda. Njen otac je imao saobraćajnu nesreću i ne može više da radi i izdržava porodicu. Roditelji su joj razdvojeni, a majka se sa decom preselila u kuću svojih roditelja. Devojčica predstavlja teret za porodicu i već se spremaju da je udaju za čoveka koji je prvi ponudio miraz.

Uz podršku oca i zaposlenih u “Spasimo decu” našla je snage da se odupre. Ona se svakodnevno bori sa siromaštvom. Često preživljava na pirinču jer njena porodica ne može da priušti meso ili ribu, a ponekad gladuju i po više dana. Devojčica (13) je nakon što se razbolela prestala da ide u školu.  Želi da nauči da šije da bi zaradila novac i pomogla porodici.

– Voljela bih da imam šansu da završim školovanje, da nađem posao i pomognem svojoj porodici – rekla je Ramatu.

Prema UNICEF-u samo 9,6 posto devojčica u Nigeru ide u školu, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike