U trendu

Brazil: Predsednik Lula spreman da posreduje između Rusije i Ukrajine

RIO DE ŽANEIRO – Predsednik Brazila Lula da Silva izjavio je da je spreman da bude posrednik između predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, ako to bude potrebno, prenosi TAS S.

„Ako mogu da pomognem, ja ću pomoći. Ako bude potrebno da budem posrednik na pregovorima o miru između Putina i Zelenskog, nema problema“, izjavio je Lula u ponedeljak na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Predsednik Brazila je rekao da je potrebno „da okupimo ljude koji će zbog svog uticaja biti poštovani za pregovaračkim stolom i uključimo ih“ u proces pregovora.

Lula da Silva je predložio da se mirovni razgovori o Ukrajini održe u širokom međunarodnom formatu koji bi podsećao na grupu G20.

Brazilski predsednik je kazao da je o ovom predlogu već razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom,

Naveo je da će ovaj predlog pomenuti i prilikom susreta sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u februaru i predsednikom Kine Si Đinpingom u martu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar