U trendu

Brazil zvanično kandidovao grad Belem za domaćina klimatske konferencije COP30

SAO PAULO – Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da je zvanično kandidovao grad Belem na severoistoku zemlje za domaćina Međunarodnog klimatskog samita COP30, koji bi trebalo da bude održan 2025. godine.

Lula, koji je kao novoizabrani predsednik Brazila u novembru prisustvovao samitu COP27 u Egiptu obećao je da će se Brazil, zemlja Amazonskih prašuma, ponovo posvetiti klimatskoj krizi, prenosi Rojters.

Predsednik Lula je tada najavio da će za domaćina klimatskog samita pod okriljem UN 2025. godine kandidovati jedan grad u slivu reke Amazon.

Belem je glavni grad amazonske države Para i jedan od najnaseljenijih regionalnig centara, odmah iza Manausa, grada u kojem su 2014. godine igrane utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu.

„U Egiptu sam se obavezao da će 2025. godine Brazil biti domaćin samita COP30 i srećan sam zbog toga što je naš ministar spoljnih poslova Mauro Viejra formalizovao kandidaturu Belema“, rekao je Lula u video obraćanju.

Lula je obećao da će se pozabaviti nekontrolisanim krčenjem šuma u
Amazoniji koje je, kako piše Rojters, „dostiglo 15-godišnji maksimum za vreme mandata bivšeg predsednika Žaira Bolsonara“.

Novi predsednik Brazila je za ministra životne sredine nedavno imenovao Marinu Silvu, ženu koja je bila zadužena za smanjenje krčenja Amazonske prašume tokom prvog Lulinog predsedničkog mandata početkom 2000-tih godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.