U trendu

Bregu: Poržavamo uklanjanje barijera u regionu

OHRID – Savet za regionalnu saradnju (RČ) podržava sve inicijative koje doprinose stvaranju jedinstvenog tržišta u našem regionu, po uzoru na ono Evropske unije, zasnovano na četiri temeljne slobode, izjavila je
generalna sekretarka RČ Majlinda Bregu posle sastanka lidera Zapadnog Balkana danas u Ohridu.

Ona je istakla da takve inicijative treba da se potpuno ugledaju na modele Evropske unije, na način da stvore odskočnu dasku ka potpunoj integraciji regiona u Uniju, saopšteno je iz RČ.

“Hitno treba raditi na odlučnom uklanjanju barijera u našem regionu. Ovog leta, na Samitu u Poznanju, RČ je predstavilo ideju kretanja širom regiona s ličnim kartama i stoga mi pozdravljamo sve iskrene inicijative o procesima liberalizacije, bilo da se radi o transportu, trgovini, kretanju ljudi, digitalizaciji ili nekoj drugoj oblasti, jer ovde više nema mesta protekcionizmu“, ukaxzala je Bregu.

Ona je istakla i da je Savet spreman da nastavi i intenzivira rad na primeni višegodišnjeg plana o Regionalnom ekonomskom prostoru, pa i više od toga, u sveobuhvatnom obliku dodajući da svaka inicijativa za ekonomski razvoj regiona, a koja je potekla iz regiona i na njega usmerena, predstavlja suštinsko razumevanje prirode i prednosti regionalne saradnje.
„Očekujemo da će ovaj proces zacrtati viziju, dati novu dinamiku i pospešiti nadogradnju i preuzimanje incijative oko novog, unapređenog plana o Regionalnom ekonomskom prostoru i budućnosti Berlinskog procesa. Ova inicijativa ima potencijal da bude od ključnnog značaja u stvaranju nove metodologije pristupanja Evropskoj uniji, a odluku o tome da podrži svih šest ekonomija, s tim da u razgovore treba uključiti i sekreterijate CEFTA-e i Transportne zajednice”, zaključila je Bregu.

Učesnici sastanka razgovarali su o inicijativama uklanjanja barijera slobodnom kretanju roba, usluga, kapitala i ljudi kroz ceo region.

Osim lidera sa Zapadnog Balkana, i predstavnika RČ-a, sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske Unije, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, i Evropske investicione banke.

Sledeći sastanak je predviđen 21. decembra u Draču.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.