U trendu

Brende: Srpska privreda raste i dobro se razvija

ŽENEVA – Investitori sami biraju gde će da ulažu svoj kapital, a činjenica da mnogi investiraju u Srbiji, pokazuje da srpska privreda raste i dobro se razvija, kaže za Tanjug predsednik Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Ženevi Borge Brende.

Komentarišući činjenicu da je Srbija jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, koja je prošle godine zabeležila 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, Brende kaže da je to odluka velikog broja investitora da ulažu u Srbiju odraz diverzifikacije srpske ekonomije.

Dodao je da je vidljivo i da se srpska dijaspora, Srbi koji žive van zemlje, polako vraćaju u zemlju.

Svetski ekonomski forum uspostaviće svoj Centar za čevtrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, tek teći takav u Evropi, a 16. U svetu, a Brende ističe da će taj Centar biti važan deo sistema koji je stvoren u Srbiji.

“Vidimo da u razvoju veštačke inteligencije, informacionih tehnologija, i napredne proizvodnje, Srbija dobro napreduje. Proces uspostavljanja Centra započeo je razgovorom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 2018.godine i sada se stvara. To pokazuje da srpska ekonomija rsate i da je diverzifikovana”, rekao je Brende.

Na pitanje koliki rast globalne ekonomije očekuje, Brende je rekao da očekuje rast svetske ekonomije veći od četiri odsto.

“Očekujmo više od četiri odsto globalnog rasta ove godine, ali definitivno, korona virus, a posebno omikron je izvršio veliki pritisak na globalni razvoj, ali vidimo da stvari ponovo napreduju u Evropi”, rekao je Brende.

Kaže i da očekuju rast od četiri odsto i u Srbiji ove godine.

“Po prvi put u istoriji, IT izvoz je u Srbiji važniji od poljoprivrednog. Nadamo se da će naš novi Centar za četvrtu industrijsku revoluciju doprineti novim radnim mestima i prosperitetu u Srbiji u godinama koje dolaze”, rekao je Brende.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.