U trendu

Breton kreće u obilazak odbrambene industrije EU

BRISEL – Komesar Evropske unije za unutrašnje tržište i industriju Tijeri Breton danas putuje u Češku i Slovačku, u okviru turneje tokom koje će obići kompanije odbrambene industrije EU i sastati se sa zvaničnicima lokalnih vlada, saopštila je Evropska komisija.

Breton će u Češkoj posetiti dve velike fabrike odbrambene opreme, zajedno sa direktorom Češke agencije za međuvladinu odbrambenu saradnju.

Komesar će se sastati sa predstavnicima ovih kompanija kako bi procenio potrebe odbrambene industrije kako bi EU mogla da pruži prilagođenu podršku, uključujući i moguće fondove EU, i da reši moguća uska grla.

Breton putuje i u Slovačku sa istim ciljem – da poseti proizvodnu lokaciju nacionalnog proizvođača odbrane.

Kako je najavila Komisija, Breton će se zatim sastati sa Eduardom Hegerom, premijerom Slovačke, i Jaroslavom Nađem, ministrom odbrane, radi razmene mišljenja o hitnoj potrebi povećanja proizvodnje municije za Ukrajinu i bezbednosti EU.

Breton produžava svoju turneju po državama članicama, kako bi posetio industrijska postrojenja i potražio ubrzanu proizvodnju oružja i municije.

Orošle nedelje posetio je Bugarsku i izjavio da ova zemlja ima dobar kapacitet da značajno poveća proizvodnju municije za snabdevanje Ukrajine.

On je tada izjavio da je „vreme da se pređe sa planova na akciju, da se identifikuju fabrike koje bi mogle brzo da povećaju proizvodnju, njihove potrebe i kapacitet, i da se predvide potencijalna uska grla u lancu snabdevanja“ i dodao da „Bugarska ima dobar kapacitet da značajno poveća proizvodnju, u vremenskom okviru koji bi mogao biti kompatibilan sa onim što tražimo“.

Breton smatra da mora da se radi brzo nakon što su ministri spoljnih poslova i odbrane 20. marta odobrili plan za isporuku Ukrajini milion komada artiljerijske municije.

Ministri su takođe usvojili plan u tri dela – isporuka oružja koje EU već ima, početi proizvodnju novog oružja i potražiti od država članica da povećaju industrijski kapacitet za proizvodnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.