U trendu

Brisel se pridružuje Kvinti,bez mešanja u odluke institucija

BRISEL – Evropska unija pridružila se danas pozivu ambasada država Kvinte da se na tzv Kosovu poštuje rad nezavisnih institucija za verifikaciju kandidata za poslanike i da se niko ne meša u njihov i rad pravosuđa, prenosi Gazeta ekspres.

Države Kvinte su u zajedničkoj izjavi u ponedeljak zatražile od političkih subjekata da zaustave napade na predsednicu Centralne izborne komisije Valjdete Daka i pozvale na poštovanje odluka o potvrđivanju kandidata za poslanike.

Portparolka Evropske komisije Ana Pizonero rekla je da je sertifikacija definisana zakonom i da postoji prostor za žalbe.
“Predizborne procedure, uključujući one za overu kandidata, još su u toku. Ti postupci su definisani zakonom i uključuju mogućnost žalbe. Važno je da nezavisne institucije i relevantna pravosudna tela mogu da obavljaju svoj rad bez mešanja“, rekla je ona.

Dodala je da očekuje da institucije u Prištini obezbede organizaciju kredibilnih, sveobuhvatnih i transparentnih izbora u skladu sa međunarodnim standardima.

“S obzirom na kratak rok, neće biti dovoljno vremena da EU pošalje kompletnu misiju za posmatranje izbora. Međutim, poslaćemo stručnjake kako bismo podržali kredibilne, inkluzivne i transparentne izbore”, najavila je Pizonero.

Istakla je da je EU pokazala snažnu posvećenost i podršku parlamentarnim i opštinskim izborima na tzv.Kosovu slanjem nekoliko posmatračkih misija od 2013. “EU je izdala set preporuka i nastavlja da poziva sve zainteresovane strane da nastave da slede ove preporuke kako bi ojačale i poboljšale izborni proces“, rekla je Pizonero.

Pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska inicijativa neki su od političkih subjekata koji su podneli žalbu na odluke IPŽP.

Te žalbe podnete su nakon što je CIK izglasao da se kandidatima za poslanike koji u poslednje tri godine imaju pravosnažne presude ne dozvoljava izlazak na izbore 14. februara.

Izborno veće za žalbe (ECAP) delimično je odbacilo žalbe PS, ali je potvrdilo deo u kojem CIK zabranjuje da na izborima učestvuje petoro kandidata za poslanike koji imaju pravosnažne kazne, uključujući nosioca liste PS i kandidata za premijera Aljbina Kurtija.

U međuvremenu, Vjosa Osmani je upozorila da će preduzeti mere protiv članova CIK.

“Ako se suočimo sa takvim situacijama da članovi CIK budu zloupotrebljeni kako bi sprovodili agende stranaka, biću primorana da preduzmem sve mere kako bih zaštitila integritet CIK i izbornog procesa“, rekla je ona.

Visoki zvaničnici PS takođe su optužili Daku da odluke donosi u skladu sa svojim političkim preferencama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.