U trendu

Brisel u blokadi zbog posete Džozefa Bajdena

BRISEL, 24. marta ( Tanjug) – Zbog posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Briselu građani su upozoreni da će se primenjivati vanredne bezbednosne mere više od onih koje su uobičajne za samite lidera EU ili posete drugih svetskih zvanicnika, uključujući i najviše državnike Kine i Rusije.

Bajden je u sredu uveče stigao u Brisel, a danas prisustvuje samitima NATO, G7 i EU lidera.

U Briselu su od srede uveče do petka ujutru, za kada je najavljen polazak američkog predsednika za Poljsku, najavljene blokade saobraćajnica, zatvaranje tunela, izmene linija gradskog prevoza, a predviđa se i ograničenje rada restorana i prodavnica u blizini američke ambasade, gde prema pisanjima belgijskih medija, odseda Bajden.

Iako se nalazi u prometnom centru Brisela, nedaleko od Ambasade Srbije, američcka Ambasada je izolovana betonskim blokovima i metalnom ogradom.

Pred dolazak američkog predsednika ruta od aerodroma do amabasade je temeljno proveravana, a zapačaćene su kante za otpatke i kanalizacioni poklopci i zabranjeno parkiranje automobila.

Posetu Bajdena Briselu obezbeđuje oko 2000 policajaca, a belgijski mediji procenjuju da se u američkoj delagaciji nalazi između 500 i 1000 ljudi, uključujći dva aviona Air Force One i pedesetak vozila, što, po proceni belgijskih medija, američke poreske obveznika košta 6, 8 miliona evra odnosno preko 2000 evra po minutu Bajdenovog boravka u Briselu.

Tokom prethodne posete Dzosefa Bajdena Belgiji 2021. godine, restoranima i barovima u blizini njegovog kretanja bilo je naloženo da zatvore bašte, a u lokalne prodvnice se moglo ući samo uz policijsku pratnju, što su mere koje se očekuju i danas.

Novinarima koji prisustvuju samitu EU lidera rečeno je da ne prilaze mestu održavanja sastanka sat vremena pre pa sve dok je amarički predsednik u zgradi na razgovorima sa evropskim zvaničnicima koji bi trebalo da počnu oko 16:30 časova.

Brisel, kao sedište EU i NATO, često je domaćin samita i najvisih evropskih i svetskih zvaničnika, ali mere koje se preduzimaju tokom boravka američckih predsednika (Barak Obama 2014. godine, Donald Tramp 2017. godine i Džozef Bajden 2021. i 2022. godine) prevazilaze sve ono na šta su građani, ali i vlasti Brisela navikli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.