U trendu

Brisel zabranio ”konvoj slobode” na svojoj teritoriji

BRISEL – Posle Pariza, i gradske vlasti Brisela najavile su zabranu protesta kamiondžija, tzv ”konvoj slobode”, koji je planiran da bude održan u ponedeljak u gradu koji je sedište EU.

U pitanju su protest pokrenuti u Kanadi krajem januara, u cilju ukidanja obavezne vakcinacije protiv Kovid-19 za prekograničcne vozače kamiona.

Planirano je da se protesti, kojima su posle Otave blokirani ključni granični prelaze između SAD i Kanade i usporeni trgovina i prevoz robe, nastave u Evropi, ali su evropske pretonice na ruti ”konvoja slobode” brzo reagovale i zabranile povorku kamiona na svojoj teritoriji.

Gradonačelnika grada Brisela, Filip Kloz, kaže da belgijska prestonica ne može biti talac demonstranata i upozorava na čvrstu reakciju policije i vlasti u celom regionu Brisela.

„Mogu da dođu i demonstriraju, ali ne vozilima i ne kamionima. Nećemo tolerisati to što protest blokira ceo glavni grad“, kaže Kloz.

U Briselu, koji se zbog prisustva institucija EU često koristi za održavanje pan evropskih demonstracija, navode da se za proteste prethodno mora dobiti saglasnit gradskih vlasti i dodaju da takav zahtev od učesnika ”konvoja slobode” još nisu dobili.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.