U trendu

Britanci i Marokanac osuđeni na smrt mogu da se zale

DONJECK – Dvojica državljana Velike Britanije i jedan državljanin Maroka koji su se borili na strani ukrajinskih oružanih snaga, a koje je Vrhovni sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) osudio na smrt, mogu da se žale na tu odluku, rekao je danas predsednik sudskog odbora, javlja RIA Novosti.

Prilikom objavljivanja presude, predsednik sudskog odbora u slučaju plaćenika je pročitao da optuženi mogu da se žale na smrtnu kaznu u roku od mesec dana.

Vrhovni sud samoproglašene DNR osudio je ranije danas na smrt dvojicu britanskih državljana i jednog Marokanca zbog, kako navode, učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika.

Kako se navodi u presudi, u svetlu počinjenih zločina Ejden Aslin, Šon Piner i Sadun Bragim osuđeni su na smrt.

Britanski ministar pravde i zamenik premijera Dominik Rab izjavio je u utorak da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno da „pripremi sve predstavke“ odbrane u vezi sa mogućom smrtnom presudom koju bi sud samoproglašene DNR mogao da izrekne dvojici britanskih državljana optuženih da su na strani Ukrajine učestvovali u sukobima u Donbasu.

Vrhovni sud DNR juče je objavio da su Britanci Piner i Aslin i državljanim Maroka Bragim, koji su ratovali na strani Ukrajine, delimično priznali krivicu.

Nakon što su uhapšeni oni su priznali da su prekršili član 232 Krivičnog zakona DNR „Prolazak obuke u cilju terorističke aktivnosti“, a za to krivično delo predviđena je kazna zatvora od 15 do 20 godina, preneo je Sputnjik.

Istraga je utvrdila da su Britanci i Marokanac za novčanu naknadu učestvovali u „oružanoj agresiji Ukrajine u cilju nasilnog preuzimanja vlasti u DNR“.

Osim toga, Piner i Bragim su se izjasnili krivim za akcije usmerene na nasilno preuzimanje vlasti, što je krivično delo iz člana 323 Krivičnog zakona DNR i za koje je propisana zatvorska kazna od 12 do 20 godina, a u slučaju otežavajućih okolnosti ili u ratno vreme smrtna kazna uz oduzimanje imovine.

Međutim, oni nisu priznali krivicu koja predviđa deo člana 430 – „Učešće plaćenika u oružanom sukobu ili vojnim akcijama“.

Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar