U trendu

Britanija ispalila raketu u pogrešnom pravcu, Mej prećutala

Britanija je u junu prošle godine sa svoje podmornice ispalila nuklearnu „Trident“ raketu prošlog juna, što je navelo na pitanje zašto premijerka Tereze Mej nije rekla britanskom parlamentu pre glasanja o renoviranju podmornica, objavio je danas „Sandej tajms“ a prenosi Rojters.

Neimenovani izvod citirao je navode iz dokumenta, prema kojima je raketa „mogla“ da skrene u pogrešnom pravcu ka obali Amerike, kada je ispaljena sa podmornice koja se nalazila blizu obale Floride.

To je bilo jedino probno lansiranje britanske nuklearne rakete u poslednje četiri godine, i desilo se neposredno pre nego što je Tereza Mej postala premijerka Velike Britanije.

Prema navodima, Mej je izostavila pominjanje neuspešnog testa kada je nagovorila parlament da potroši 40 milijardi funti na nove „Trident“ podmornice u prvom govoru pred parlamentom u junu prošle godine.

Tokom intervjuua za BBC televiziju, u kome ju je novinar četiri puta upitao da li je tokom tog govora znala za neuspešno ispaljivanje rakete, Tereza Mej je odbijala da direktno odgovori.

„Apsolutno verujem u naše Trident rakete. Nakon tog govora, u Donjem domu parlamenta, ono o čemu smo razgovarali bilo je da li bi trebalo ili ne da obnovimo podmornice, i da li bi trebalo da imamo ili ne te rakete“.

Prema njenim rečima, postoje probe koje se stalno obavljaju.

Britanski Tajms piše da su se Trident rakete testirale svega pet puta u ovom veku, jer svaka proba košta 17 miliona funti.

Rasprava je u parlamentu o obnavljanju podmornica trajala pet sati, nakon čega je usvojena odluka o zameni starog sistema i odobrena izgradnja četiri podmornice, kako bi se osiguralo da Britanija može da ima nuklearno oružje stalno u patrolama na moru.

Protiv te odluke glasalo je 100 od 650 predstavnika parlamenta, uključujući predstavnike škotskih nacionalista i opozicione Radničke partije, koji su smatrali da nuklearno oružje nije potrebno ako se malo koristi u borbi protiv terorista, i istakli da bi novac mogao da se bolje potroši.

U zajedničkom saopštenju kabineta Tereze Mej i britanskog Ministarstva odbrane navodi se da je Kraljevska mornarica obavila rutinski test Trident raketa, kao deo operacija sa ciljem da se sertifikuje podmornica i njena posada.

„Podmornica i njena posada uspešno su testirani i sertifikovani. Ne možemo dati više detalja o našim podvodnim operacijama iz očitih nacionanih bezbednostnih razloga“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)