U trendu

Britanija: Novi paket sankcija Rusiji, objavljeno tokom posete Zelenskog

LONDON – Britanska vlada je danas saopštila da je uvela novi paket sankcija ruskoj vojnoj i političkoj eliti, uključujući šest preduzeća koja snabdevaju rusku vojsku opremom, kao što su dronovi.

Sankcije su takođe usmerene prema osam fizičkih lica i jednoj firmi koji su u vezi sa finansijskim mrežama koje pomažu „održavanju bogatstva i moći elite Kremlja“, navedeno je u saopštenju izdatom u vreme kada ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski boravi u Londonu.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli saopštio je da je Ukrajina pokazala ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je neće slomiti ruska invazija, napominjući da Britanija ne može dozvoliti da Putin uspe i da mora povećati podršku Ukrajini, preneo je Rojters.

Britanija, koja je sankcionisala više od 1.300 ruskih pojedinaca i institucija tokom prošle godine, sada je uvela sankcije prema firmi za IT usluge „Moskoms“ jer je, kako se navodi, „delovala kao veza ruske elite“ u obezbeđivanju uslova za destabilizaciju Ukrajine.

London je novim paketom sankcija obuhvatio predsedničkog komesara za prava preduzetnika Borisa Titova, bivšeg zamenika predsednika najveće privatne rafinerije nafte u Rusiji Nikolaja Egorova, vlasnika informativnog medija „Regum“ Sergeja Rudnova.

Sankcionisane organizacije uključuju: proizvođača ruskih dronova CTS, proizvođača delova za helikoptere „RT komplekt“, preduzeće za transport ruske vojne opreme „Oboronlogistiks“, Topaz, softversku kompaniju „Topaz“ koja se bavi vojnom avijacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar