U trendu

Britanija optuzila treceg Rusa za trovanje Skripalja

LONDON – Britanska policija je saopštila danas da je i treći Rus u odsustvu optužen za pokušaj ubistva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja nervnim agensom „novičok“ u 2018. godini, dodajući i da sada može da potvrdi da su trojica osumnjičenih vojnoobaveštajni operativci.

Din Hajdon, viši nacionalni koordinator u Velikoj Britaniji za borbu protiv terorizma, rekao je da su tužioci sada dali ovlašćenje za podizanje optužnice protiv trećeg ruskog državljanina Sergeja Fedotova, koji je starosti oko 50 godina, prenosi agencija Rojters.

U septembru 2018. godine, britanski tužioci su optužili dvojicu Rusa, koji su tada identifikovani pod pseudonimima Aleksandar Petrov i Ruslan Bosirov, za zaveru za ubistvo Skripalja i pokušaj ubistva njegove ćerke Julije i policajca Nika Bejlija.

Hajdon je danas rekao da su prava imena Petrova i Boširova Aleksandar Miškin i Anatolij Čepiga, a da je Fedotov istinski identitet Denis Sergejev.

Kako dodaje, oni su tročlani tim ruske vojno-obaveštajne službe koja je obavljala operacije u ime ruske države u drugim zemljama.

Kao i za drugu dvojicu Rusa, britanska policija je izdala nalog za hapšenje Fedotova i raspisana je Interpolova poternica.

„Sada se veruje da su sva trojica u Rusiji, sa kojom Britanija nema sporazum o izručenju, a ruske vlasti do sada nisu nudile nikakvu saradnju“, dodao je Hajdon.

Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su u nesvesti na klupi u Solsberiju, gradu na jugu Engleske, u martu 2018. godine, nakon čega su u kritičnom stanju primljeni u bolnicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.