U trendu

Britanija označila Kinu kao izazov svetskom poretku, a Rusiju kao akutnu pretnju

LONDON – Velika Britanija označila je danas Kinu kao izazov svetskom poretku koji definiše epohu, navodeći da Rusija ostaje „najakutnija pretnja“.

Zvanični London je u najnovijem spoljnopolitičkom okviru naveo da bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva zavisi od ishoda rata u Ukrajini.

U dokumentu, britanska vlada je upozorila na produbljivanje partnerstva Kine sa Rusijom i sve veću saradnju Moskve sa Iranom posle ruske invazije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Iako se u dokumentu ističe da tenzije u regionu Indo-Pacifika mogu imati veće posledice od sukoba u Ukrajini, naglašeno je da Rusija i dalje ostala najakutnija pretnja.

Ažurirani britanski integrisani pregled (IR), prvi put objavljen pre dve godine, ne opisuje Kinu kao pretnju, što će verovatno razočarati mnoge u vladajućoj Konzervativnoj partiji, ukazuje britanska agencija.

Britanski premijer Riši Sunak napisao je u predgovoru IR da se 2021. godine nije mogao u potpunosti predvideti tempo geopolitičkih promena i stepen njihovog uticaja na Britaniju.
Kada je prvi put objavljen 2021. godine, Integrisani pregled opisao je Kinu kao „sistemskog konkurenta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar