U trendu

Britanija: Ruske snage ne ostvaruju napredak u Donbasu

KIJEV – Ruske snage nisu ostvarile „nikakav značajniji teritorijalni napredak“ u poslednja 72 sata u ukrajinskom regionu Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, a prenosi Gardijan.

U najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe navodi se da u Donbasu, ruske snage nastavljaju da izvode artiljerijske udare na širokom frontu, praćene, u nekim oblastima, izviđačkim napadima malih četa i jedinica veličine voda.

Ministarstvo odbrane je izvestilo i da „one nisu ostvarili značajniji teritorijalni napredak u poslednja 72 sata“ i u opasnosti su da „izgube bilo kakvu prednost stečenu nakon zauzimanja Lisičanska“.

„Zastarela vozila, oružje i taktike iz sovjetskog doba, koje koriste ruske snage, ne mogu brzo da ostvare prednost i napredak, osim ako se ne koriste u ogromnoj masi, što Rusija trenutno nije u stanju da izvede“, saopštilo je britansko ministarstvo.

U izveštaju britanskih obaveštajaca se još precizira da, uprkos razgovorima 13. jula 2022. između delegacija Ukrajine, Rusije, Turske i UN o izvozu žitarica i nedavno uspešno dogovorenoj razmeni zarobljenika, izgledi za šire pregovore o okončanju ovog sukoba su i dalje mali, navodi Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.