U trendu

Britanska parlamentarka: Dodiku je cilj secesija

LONDON – Poslanica britanske Konzervativne partije, ujedno i članica Britanskog parlamenta Ališa Kerns u autorskom tekstu za ugledni Tajms govorila je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te je pozvala zvaničnike Velike Britanije da odmah deluju.
Kerns je navela kako su integritet i stabilnost Bosne i Hercegovine narušeni te da se država „samo 25 godina nakon prvog genocida u Evropi nakon Drugog svetskog rata“, suočava s realnom pretnjom konflikta.

„Samo kroz dijalog, saradnju i poštovanje Bosna će uspeti. Njen delikatno izbalansirani sporazum o podeli vlasti gazi član Predsedništva BiH Milorad Dodik. On je dugo pozivao na raspad zemlje, a sada je najavio kako planira potpuno da povuče RS iz državnih institucija. Dodik radi na sistematskom potkopavanju instrumenata same države koji su zaštićeni ustavom – parlament, pravosuđe i oružane snage samo su neki od njih“, piše Kerns, a prenosi Klix.ba.

Ideje Milorada Dodika britanska parlamentarka uporedila je s idejama Slobodana Miloševića koji je, kaže, sanjao „Veliku Srbiju“.

Kerns je naglasila da je i visoki predstavnik Kristijan Šmit naveo u svom izveštaju da su Dodikovi postupci jednaki secesiji i bez njenog proglašenja.

Britanska parlamentarka je u svom tekstu naglasila i da Velika Britanija konačno mora preuzeti aktivniju ulogu u BiH. Takođe je navela da bi članovi britanske vlade trebalo da otputuju u Bosnu i Hercegovinu.

„Pozivanje Šmita u službenu posetu Velikoj Britaniji poslalo bi poruku da čvrsto stojimo iza sporazuma i kredibiliteta OHR-a.“, navela je Kerns.

Ona smatra da bi isto tako članovi britanske vlade trebalo da otputuju u Bosnu i susedne zemlje kao što su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija kako bi demonstrirali britansku odlučnost i posvećenost Zapadnom Balkanu.

„Poseta bi trebalo da obuhvati i Srbiju jer je ta zemlja ključni igrač u očuvanju mira“, navodi se u tekstu.

Na kraju Kearns je navela da ona kao zvaničnica Britanskog parlamenta radi na obezbeđivanju debate u toj instituciji kako bi se poslala jasna poruka da Velika Britanija nadgleda situaciju i da je posvećena održavanju mira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.