U trendu

Britanska vlada odobrila izrucnje Asanza SAD

LONDON – Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je danas izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, gde će se suočiti sa optužbama za špijunažu.

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju navodi da Asanž ima rok od 14 dana da podnese žalbu na ovu odluku, a Vikiliks je saopštio da će on to i učiniti prenosi Rojters.

„U ovom slučaju, sudovi Ujedinjenog Kraljevstva nisu utvrdili da bi izručenje Asanža bilo represivno, nepravedno ili zloupotreba postupka, niti su otkrili da bi ekstradicija bila nespojiva sa njegovim ljudskim pravima, uključujući njegovo pravo na pravično suđenje i slobodu izražavanja, i veruju da će dok je u SAD biti tretiran na odgovarajući način, uključujući i medicinsku negu“, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

On može da se žali Visokom sudu u Londonu, koji mora da da odobrenje za nastavak žalbenog procesa.

Na kraju mu ostaje da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije, ali ako žalba bude odbijena, on mora da bude izručen u roku od 28 dana.

SAD terete Asanža po 18 tačaka optužnice, među kojima je špijuniranje i hakovanje državnih kompjutera, kao i objavljivanje stotina hiljada poverljivih dokumenata, čime, je, kako tvrde, ugrozio ljudske živote.

Za ta dela mogao bi da dobije kaznu do 175 godina zatvora.

Njegove pristalice tvrde da je on heroj borbe protiv establišmenta koji je žrtvovan, jer je razotkrio pogrešne postupke SAD u sukobima u Avganistanu i Iraku i da je njegovo krivično gonjenje „apolitički motivisan napad na novinarstvo i slobodu govora“, prenosi Rojters.

Prvobitno, britanski sudija je presudio da Asanž ne treba da bude deportovan i naveo će zbog njegovih problema sa mentalnim zdravljem biti u opasnosti da počini samoubistvo, ako bude osuđen i zadržan u zatvoru sa maksimalnom sigurnošću, ali ova odluka je poništena na osnovu žalbe SAD koje su pružile uveravanja da će zaštiti prava i zdravlje Asanža, uključujući obećanje da bi mogao biti prebačen u Australiju na izdržavanje bilo koje kazne, navodi britanska agencija.

Patelova odluka ne znači kraj Asanžove pravne bitke koja traje više od jedne decenije.

„Ovo je mračan dan za slobodu štampe i za britansku demokratiju. Danas nije kraj borbe. To je samo početak nove pravne bitke“, izjavila je Asanžova supruga Stela, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.