U trendu

Britanski premijer Džonson obratiće se ukrajinskom parlamentu

Britanski premijer Boris Džonson obratiće se danas ukrajinskom parlamentu sa porukom da je borba protiv ruske invazije ukrajinski „najsvetliji čas“, prenela je njegova kancelarija.

Iz kancelarije britanskog premijera navedeno je da će on najaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini od 300 miliona funti (375 miliona dolara) kada se danas putem video veze bude obratio ukrajinskom parlamentu.

Britanija je već poslala Ukrajini opremu uključujući rakete i raketne bacače.

Novi paket uključuje opremu za elektronsko ratovanje, radarski sistem, opremu za blokiranje GPS-a i hiljade uredjaja za noćno gledanje.

U odlomcima koje je kancelarija britanskog premijera prenela medijima Džonson pominje govor britanskog vodje iz Drugog svetskog rata Vinstona Čerčila iz 1940. kada se Britanija borila protiv nacističke Nemačke.

„Britanski narod pokazao je takvo jedinstvo i rešenost da se sećamo našeg vremena najveće opastnosti kao našeg najslavnijeg časa. Ovo je ukrajinski najslavniji čas, istorijsko poglavlje u vašoj nacionalnoj priči koga će se sećati i prepričavati buduće generacije“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio je britanskom parlamentu 8. marta i takodje je poredio borbu svoje zemlje sa britanskom borbom protiv nacista. Džonson je posetio Kijev 9. aprila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.