U trendu

Britanski profesor Pol Gilroj dobio nagradu Holberg

BERGEN – Britanski profesor Pol Gilroj dobitnik je ovogodišnje prestižne međunarodne nagrade Holberg koja se dodeljuje za izuzetne doprinose istraživanju u oblasti humanističkih nauka, društvenih nauka, prava ili teologije.

Njemu je danas na ceremoniji na Univerzitetu Aula u Bergenu nagradu, u vrednosti od šest miliona norveških kruna (oko 700.000 američkih dolara), uručio norveški prestolonaslednik Hokon.

„Želim da izrazim svoju duboku zahvalnost Komitetu za nagradu Holberg, kao i narodu Norveške, za ovu izuzetno velikodušnu i veoma iznenadujuću nagradu“, rekao je laureat.

Kao jedan od najpoznatijih svetskih savremenih britanskih intelektualaca i istaknuti naučnik, Gilroj je dobio Holbergovu nagradu za snažan uticaj na brojne akademske oblasti i podoblasti među kojima su studije kulture, kritičke studije o rasi, sociologija, istorija, antropologija i afro-američke studije.

U svom govoru, Gilroj, koji je i sam afričkog porekla, prisetio kako je za vreme svog srednjoškolskog obrazovanja iskusio „pritisak svakodnevnog rasizma“.

Stepen otuđenosti koji je osećao bio je u izvesnom smislu oslobadajući, delom zbog njegove ljubavi prema knjigama, što ga je navelo da stekne „naviku sporog, dubokog čitanja koje menja život i stvara svet“.

Gilroj je opisao kako je to postalo teže u današnjem građanskom okruženju: „iskustva čitanja koja su uznosila moju maštu i oblikovala moj intelekt nisu više rutina“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.