U trendu

Britanski razarač ušao u ruske vode, upozoren pucnjima

MOSKVA – Britanski razarač prešao je danas tri kilometra u teritorijalno more Rusije u blizini rta Fiolent i zaustavila ga je Crnomorska flota i Granična služba, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U 11.52 časova, razarač britanske mornarice „Defender“, koji je plovio u severozapadnom delu Crnog mora, prešao je državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometra u teritorijalno more u blizini rta Fiolent, preneo je Tass.

Britanci: Rusi nisu ispalili hice upozorenja na naš brod

Velika Britanija danas je negirala da je ruska mornarica ispalila hice upozorenja u pravcu britanskog razarača u Crnom moru.

Rusko ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da je ruska Crnomorska flota ispalila hice upozorenja kako bi sprečila britanski razarač Difender da naruši rusku državnu granicu, da je zatim i ruski borbeni avion Su-24M bacio bombe upozorenja u pravcu kretanja britanskog razarača koji se potom okrenuo i napustio ruske vode, preneo je Tass.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova: Rusko ispaljivanje hitaca upozorenja – agresivna politika

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je danas da je rusko ispaljivanje hitaca upozorenja na britanski brod pokazalo rusku agresivnu i provokativnu politiku koja predstavlja pretnju Ukrajini i njenim saveznicima.

„Jasan dokaz ukrajinske pozicije: Ruske agresivne i provokativne akcije na Crnom i Azovskom moru, njena okupacija i militarizacija Krima predstavljaju trajnu pretnju za Ukrajinu i saveznike“, napisao je Kuleba na Tviteru.

Volas: Britanski brod plovio međunarodnom rutom

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je danas, nakon oprečnih informacija da je ruska mornarica ispalila hice upozorenja ka britanskom razaraču u Crnom moru, da je taj brod plovio međunarodno priznatom rutom od Odese do Gruzije.

„Jutros je razarač HMS Difender izveo rutinski prolaz od Odese ka Gruziji preko Crnog mora“, rekao je Volas u saopštenju.

Foto: Ben Mitchell/PA via AP, File

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.