U trendu

Brod koji blokira Suecki kanal pomerio kormilo

KAIRO – Napori da se gigantski teretni brog „Ever Given“, koji već danima blokira Suecki kanal, oslobodi doveli su danas do pomeranja krme i kormila, ali nije poznato kada bi mogao da se preusmeri, izjavio je predsedavajući Uprave Sueckog kanala (SCA) Osama Rabi

Brod, dugačak 400 metara, nasukao se dijagonalno preko južnog dela kanala zbog jakih vetrova rano u utorak i tako blokirao jedan od najprometnijih plovnih puteva na svetu i poremetio globalnu trgovinu, podseća Rojters.

Pokušaji da se plovilo pomeri ponovo su započeti danas, a dalji napori planirani su za večeras i sutra ujutro, rekli su tri izvora upoznata sa operacijama kanala, iako su dodali da bi moglo biti potrebno ukloniti više peska oko broda da bi se oslobodio.

Rabi je rekao da se nada da neće biti potrebno pribegavati uklanjanju nekih od 18.300 kontejnera s broda radi olakšavanja tereta, ali da jaka plima i vetrovi komplikuju napore da se oslobodi.

„Krma broda počela je da se kreće prema Suecu i to je bio pozitivan znak do 23 sata noću, ali plima je značajno pala i zaustavili smo se“, rekao je Rabi novinarima.

Rabi je rekao da se brodovi koji čekaju, a ima ih 321, mogu slobodno preusmeriti oko Rta dobre nade, što je dve nedelje duži put, ali još niko nije to učinio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.