U trendu

Brojni svetski lideri odali počast Gorbačovu

MOSKVA 31. avgusta (Tanjug) – Brojni svetski zvaničnici uputili su izjave saučešća povodom smrti Mihaila Gorbačova, poslednjeg lidera ŠSR-a, a američki predsednik Džozef Bajden naglasio je da je reč o „čoveku izuzetne vizije“, koji je „verovao u bolji svet“, prenosi BBC.

„Kada je došao na vlast, Hladni rat je već trajao skoro 40 godina, a komunizam još duže, sa razornim posledicama“, rekao je Bajden.

On je naglasio da je „Gorbačov bio dovoljno hrabar da prihvati demokratske reforme i nuklearno razoružanje“.

„Ovo su dela posebnog lidera, onog sa maštom da vidi da je drugačija budućnost moguća i hrabrošću da rizikuje celu svoju karijeru da bi je postigao. Rezultat je bio bezbedniji svet i veća sloboda za milione ljudi“, poručio je američki predsednik.

Bajden je naveo da je nakon odlaska iz Kremlja Gorbačov ostao „duboko angažovan“ i da su ljudi svuda imali koristi od njegove „vere u bolji svet“.

Britanski premijer Boris DŽonson u svojoj izjavi pozdravio je“hrabrost i integritet“ koje je Gorbačov pokazao u dovođenju Hladnog rata do završetka.

Rekao je da je njegova „neumorna predanost“ primer danas, u vreme ruskog napada na Ukrajinu, prenosi Rojters.

I brojni lideri EU odali su počast Gorbačovu, dobitniku Nobelove nagrade ya mir, koji je odigrao ključnu ulogu u okončanju hladnog rata i padu gvozdene zavese, nakon vesti da je preminuo u 92.godini, navodi BBC.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je njegova „posvećenost miru u Evropi promenila našu zajedničku istoriju“.

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da je Gorbačov „oblikovao približavanje Istoka i Zapada nakon pada Gvozdene zavese u Evropi“.

I holandski premijer Mark Rute izrazio je žaljenje zbog gubitka „hrabrog reformatora sa ogromnim uticajem na istoriju“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je sinoć povodom smrti poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da je on odigrao ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i „otvorio put ka slobodnoj Evropi“.

„Mihail Gorbačov bio je poštovani lider kome se verovalo. Odigrao je ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i padu Gvozdene zavese. Otvorio je put ka slobodnoj Evropi“, navela je Fon der Lajen na Tviteru.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naglasio je da je Gorbačov bio „jedinstveni državnik koji je promenio tok istorije“.

„Učinio je više od bilo koga drugog da dovede do mirnog kraja Hladnog rata“, izjavio je Gutereš.

Japanski premijer Fumio Kišida na konferenciji za novinare u Tokiju rekao je danas da je Mihail Gorbačov, prvi i jedini predsednik Sovjetskog Saveza, igrao važnu ulogu u razvoju pokreta za nuklearno razoružanje, prenosi TAS S.

Kišida je podsetio da je Gorbačov došao u Japan 1991-1992, gde je posetio Hirošimu i Nagasaki, japanske gradove koji su stradali od nuklearnog bombardovanja SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće povodom smrti bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, izjavio je juče za agenciju TAS S portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.