U trendu

Budimpešta: J. Joksimović sa ministrima Vargom i Sijartom

BUDIMPEŠTA – Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Budimpešti sa ministrom pravde u Vladi Mađarske Judit Varga o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, bilateralnim pitanjima i aktuelnim odnosima u regionu.

Ministar Joksimović naglasila je, kao i prilikom sinoćnjeg susreta sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske, da Srbija visoko ceni podršku Mađarske evropskoj integraciji naše zemlje, a posebno angažovanje našeg suseda kako bi primena izmenjene metodologije politike proširenja EU bila što efikasnija i što pre dovela do ubrzanja pristupnog procesa, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

„Mađarska u potpunosti sagledava sve reformske aktivnosti Vlade Srbije, naročito one od značaja za dostizanje merila za nastavak pregovora“, rekla je Joksimović.

Judit Varga je izjavila da se Mađarska iskreno zalaže za evropski put naše zemlje, kao strateškog partnera.

Saglasila se sa izjavom ministra Sijarta, koji je prethodno, u razgovoru sa Joksimović naglasio da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU, jer bez država iz pristupnog procesa ni sama Unija ne može biti u potpunosti celovita.

Mađarski ministri složili su se da su Zapadni Balkan i Srbija, kao najveća zemlja regiona, deo Evrope bez kojeg EU ne može da se adekvatno suočava sa globalnim izazovima današnjice.

Joksimović i Varga posebno su istakle da način na koji se, po najvišim evropskim standardima, ostvaruju prava srpske i mađarske manjine u njihovim zemljama, može biti primer za sve u regionu.

Saglasile su se da su obe zemlje spremne da ta i sva ostala iskustva u vezi sa evropskom integracijom podele sa zainteresovanim partnerima na Zapadnom Balkanu s ciljem što brže i sveobuhvatnije konvergencije regiona sa EU.

Joksimović i Varga razgovarale su i o Konferenciji o budućnosti Evrope.

Mađarska se zalaže da i partneri sa Zapadnog Balkana učestvuju u radu Konferencije jer je to prilika da prezentuju svoje viđenje o budućnosti EU koja je na dobrobit svih građana, kako onih iz država članica tako i onih koji su iz zemalja koje su u procesu pristupanja.

Joksimović je informisala sagovornicu da je Vlada Srbije već otpočela pripreme za aktivni doprinos građana Srbije u debati i praćenju Konferencije.

Kako je najavljeno, danas će ministri Joksimović i Sijarto potpisati i Godišnji plan rada 2020-2021. na osnovu Memoranduma o razumevanju između Vlade mađarske i Vlade Republike Srbije o stručnoj pomoći za pristupne pregovore Republike Srbije Evropskoj uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.