U trendu

Bugarska odbila da isporučuje oružje Ukrajini

SOFIJA – Dosadašnje odbijanje Sofije da isporuči Ukrajini naoružanje, uz obrazloženje premijera Kirila Petkova da je njegova zemlja „previše blizu sukoba“, dovelo je do raskola u vladajućoj bugarskoj centrističkoj koaliciji, piše portal Blumberg.

Bugarski socijalisti su upozorili da će se povući iz koalicije ako vojna oprema iz Bugarske bude poslata u Ukrajinu, dok je Demokratska partija, druga koaliciona stranka saopštila da će učiniti isto ukoliko Bugarska odbije da isporuči oružje Kijevu.

Premijer je obećao da će „tražiti dijalog unutar koalicije“.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba apelovao je tokom posete Bugarskoj, 21. aprila, na tu članicu NATO i EU da joj pruži preko potrebnu vojnu pomoć kako bi pomogla njegovoj zemlji da preživi ruski napad.

Kuleba je rekao da još nije dobio jasan odgovor iz Sofije o vojnoj pomoći, preneo je Rojters.
Centristička partija „Nastavljamo sa promenom“ (PP) premijera Kirila Petkova predložila je kompromis o slanju „tehničke pomoći u odbrambene svrhe“ Ukrajini.

Četvrta koaliciona populistička stranka „Ima takav narod“ (ITN), nije zauzela jasan stav o tom pitanju.

Kuleba je odbacio kompromisni predlog PP.

„Ako imate kacigu i pancir, a nemate pušku u rukama, osuđeni ste na propast. Dakle, ova polumera je politički lepa, ali u suštini poruka je: „Želimo da umrete zaštićeni“, kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.