U trendu

Bugarski rusofil se udružuje sa Stivenom Sigalom kako bi osnovali međunarodni pokret

Predsednik Bugarskog nacionalnog pokreta rusofila Nikolaj Malinov, u saradnji sa američkim glumcem Stivenom Sigalom, osniva Međunarodni pokret rusofila u Moskvi, piše danas ogranak briselskog portala EURACTIV u Bugarskoj.

Osnivačkom kongresu pokreta koji treba da se održi sutra prisustvovaće ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i Sigal, koji godinama živi u Rusiji kao specijalni predstavnik za pitanja rusko-američkih humanitarnih odnosa.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je da će kongresu, pored Lavrova, prisustvovti i ruske državne, političke i javne ličnosti, predstavnici nauke i kulture i strani delegati iz nekoliko desetina država, prenosi TASS.

Malinov je trenutno u Bugarskoj optužen za špijunažu, a SAD su ga, prema Međunarodnom zakonu Magnitski, sankcionisale jer je navodno podmitio sudiju da mu dozvoli da otputuje u inostranstvo i primi rusku nagradu od predsednika Vladimira Putina.

SAD su u februaru takođe sankcionisale pokrete „Rusifili“ i „Rusofili za preporod otadžbine“ jer ih je Malinov direktno ili indirektno kontrolisao.

Osnivačkom kongresu novog pokreta sutra prisustvovaće i Konstantin Malofejev, predsednik upravnog odbora medijske grupe Cargrad, koja je posvećena ruskom pravoslavlju i podržava Putina.

Malinov tvrdi da je Putin, sa kojim se sastao 4. novembra 2019. godine, još tada podržao njegovu ideju o Međunarodnom pokretu rusofila.

Cilj pokreta biće da okupi „prave patriote“ iz različitih država koje ujedinjuje ljubav prema Rusiji i njenoj kulturi i koji teže multipolarnom svetu zasnovanom na tradicijama naroda, navodi se u jednoj od Malofejevih publikacija.

Organizacija namerava da uspostavi i Evropsku građansku inicijativu za ukidanje sankcija EU protiv Rusije i održavanje događaja vezanih za istoriju i antifašističku borbu, rekao je Malinov na ruskoj televiziji.

Malinov je 27. februara u emisiji „Velika igra“ na ruskoj televiziji Pervi kanal rekao da su oni koji Rusiju proglašavaju agresorom „varvari, rusofobi i moderni fašisti“.

Dok je Malinov govorio emitovani su snimci iz Bugarske na kojima se vidi kako njegovi istomišljenici u majicama na kojima piše „Putin je naš predsednik“ skidaju i na pod bacaju zastavu Evropske unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar