U trendu

Busek:Trenutna strategija ”ne radi”,primite zemlje ZB

BRISEL, 7. decembra ( Tanjug) – Nekadašnji specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, Erhard Busek, pozvao je na promenu strategije proširenja, uz ocenu da se u trenutnom, ”dosadnom procesu ništa ne pomera u napred”.

„Sada se radi na tome da sve zemlje moraju da ispune uslove, a ja mislim da to treba okrenuti. Hajde da primimo zemlje Jugoistočne Evrope u EU i postepeno im omogućimo da se usklade u oblastima vladavine prava, ekonomija i slično…“, kaže Busek.

Govoreći na godišnjoj konfrenciji o Zapadnom Balkanu, u organizaciji „Prijatelja Evrope“, Erhard Busek, nekadašnji zamenik kancelara Austrije, pozvao je i EU i Zapadni Balkan da „usvoje drugačije pozicije“, kada je reč o proširenju.

”Trenutno ne postoji strategija kada je proširenje u pitanju. Ništa se ne pomera u ovom kontekstu. Zato predlažem promenu strategije”, poručio je Busek.

On dodaje i da zemlje Zapadnog Balkna moraju da budu uključene u procese donošenja odluka u EU.

”Ukoliko toga ne bude, većina u ovim zemlja će izgubiti interes za EU. Ono što je još opasnije jeste da će, korak po korak, Turska, Rusija i Kina postati važnije za Jugoistočnu Evropu od EU”, zaključio je Busek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.