U trendu

C. Gora: Formira se Savet za kontrolu biračkog spiska

PODGORICA – Crnogorska vlada podržala je formiranje Saveta za kontrolu biračkog spiska, navodi se u informaciji o usvajanju dokumenta.

„Formiranje ovog tela predloženo je vođenjem jednim od ključnih ciljeva koje je ova Vlada zacrtala, a koji u krajnjem vodi apsolutnom obezbeđenju uslova da građani u fer i demokratskoj atmosferi biraju svoje predstavnike na demokratskim izborima“, navedeno je u juce objavljenom dokumentu.

Dodaje se da bi zadatak tog savetodavnog tela bio prevashodno da dovede u red birački spisak „kao jedan od ključnih segmenata izbornog procesa, a koji je i kroz preporuke OEBS-a i ODIHR-a prepoznat kao kamen spoticanja“, prenosi RTCG.

„Imajući u vidu da je EUa ponovila nalaze OEBS i ODIHR da je prethodna vlast imala prednost zloupotrebom državnih resursa, da medijsko izveštavanje o izbornim listama nije bilo izbalansirano, te da većina preporuka OEBS i ODIHR za poboljšanje izbornih uslova nije primenjena, Ministarstvo unutrašnjih poslova predlaže formiranje tela na nivou Vlade, koje bi bilo interresornnog karaktera sa ciljem realizacije ovih ciljeva“, navedeno je u dokumentu.

Kaže se da je osnivanje Saveta predloženo i zbog toga što iz MUP-a smatraju temeljnu reformu izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora prekom potrebom, te da su kao Vlada najavili sprovođenje svih mera i radnji iz svoje nadležnosti kako bi stvorili preduslove za to.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.