U trendu

Čarls III zvanično proglašen britanskim kraljem

LONDON – Čarls III zvanično je danas proglašen novim britanskim kraljem pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.

Pre proglašenja kralja, zvanično je saopšteno da je kraljica Elizabeta II preminula.

Proglašenju prisustvovali njegov sin princ Vilijam i kraljica supruga Kamila, a događaj je prvi put u istoriji prikazan u televizijskom prenosu.

Savetu prisustvuju i pozvani tajni savetnici, koji služe ministrima u vladi, a prisutno je i svih šest živih bivših britanskih premijera.

Nova premijerka Velike Britanije Liz Tras se pridružila u potpisivanju deklaracije kojom se Čarls i formalno priznaje kao kralj.

Pristupni savet, koji čine članovi kraljevske porodice, premijer i drugi visoki britanski političari i kenterberijski nadbiskup, okupio se danas u palati Sent DŽejms, zvaničnoj rezidenciji suverena, da bi proglasili kralja.

Sastanak Pristupnog saveta, ceremonijalnog tela ima dva dela – proglašenje novog monarha i potpisivanje kraljevske zakletve o očuvanju bezbednosti Crkve Škotske, preneo je Rojters.

Tokom dana predviđeno je i da parlament položi zakletvu kralju i izrazi mu saučesće zbog smrti majke, dosadašnje kraljice Elizabete II, a predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predsednicu vlade i glavne ministre, navode britanski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.