Ćerka Navaljnog preuzela nagradu EU u očevo ime

BRISEL – Darija Navaljnaja, ćerka zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, dobila je ovacije poslanika Evropskog parlamenta kada je danas u očevo ime primila glavnu nagradu EU za ljudska prava.

Evropski parlament je u oktobru proglasio Navaljnog (45) za dobitnika ovogodišnje nagrade „Saharov“ za slobodu misli, podseća agencija AP.

Navaljnaja je pokazala uramljenu sliku svog oca dok je držala govor poslanicima EU, navodeći da je pisala ocu kako bi saznala koju poruku želi da ona prenese.

„On je odgovorio: ‘Recite da niko ne može da se usudi da izjednaci Rusiju sa Putinovim režimom. Rusija je deo Evrope i mi nastojimo da postanemo njen deo'“, rekla je Navaljnaja koja je rođena 2001. godine.

„Ali mi takođe želimo da se Evropa posveti sebi. Mi težimo Evropi ideja, slavljenja ljudskih prava, demokratije i integriteta. A mi ne želimo Evropu kancelara i ministara koji sanjaju da se zaposle u upravnim odborima Putinovih državnih kompanija ili da plove na jahtama oligarha“, kazala je ona.

Predsednik Evropskog parlamenta, Italijan David Sasoli, nazvao je Navaljnog političkim zatvorenikom i ponovio poziv EP da se lider ruske opozicije odmah i bezuslovno oslobodi.

Nagrada EU, nazvana po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, ustanovljena je 1988. godine u čast pojedincima ili grupama koji brane ljudska prava i osnovne slobode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar