U trendu

Češka: 14.054 nova slučaja, od nedelje strože mere

PRAG – U Češkoj je juče evidentirano 14.054 novih slučajeva COVID-19, što je najveći dnevni broj zarazenih od 4. novembra, a zemlja se sve više približava neslavnim rekordiama zabeleženim u oktobru i novembru, saopštilo je danas češko Ministarstvo zdravlja.

Dnevni broj novih slučajeva infekcije se ponovo približio vrhuncu od više od 15.000 dnevno, zabeleženih u oktobru i novembru, a stopa pozitivnosti testa porasla je ove nedelje na skoro 29 odsto, prenosi Rojters.

Vlada nastoji da spreči pritisak na bolnice pacijenata sa COVID-19 kojih je trenutno 4.836, nakon što je prošlog meseca broj hospitalizovanih dostigao maksimum od preko 8.000 ljudi, kojima je bila potrebna bolnička nega.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 skočio je više od 15 puta od početka oktobra u odnosu na raniji period pandemije, a do srede je ukupno potvrđeno 10.776 preminulih.

Češka vlada najavila je juče da će od nedelje preći na najviši nivo mera protiv COVID 19 i da se uvode veća ograničenja koja uključuju zatvaranje manje važnih prodavnica, skijališta i da se uvodi strožiji policijski čas i i pravila za okupljanja.

Češka, koja ima ukupno je 10,7 miliona stanovnika, do sada je prijavila 660.461 potvrđenih slučajeva COVID 19 bolesti, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.