U trendu

Češki antivakcinaši ispred parlamenta u Pragu povredili policajca, uhapšeno četvoro

Oko 1.500 čeških antivakcinaša koji od jutra pred zgradom parlamenta u Pragu protestuju protiv usvajanja izmena pandemijskog zakona napali su policajce, povredili jednog, a morali su da intervenišu i specijalci za rasturanje demonstracija koji su uhapsili četvoro demonstranata, saopštila je češka policija.

Prema nezvaničnim informacijama medija priveden je i jedan fotograf, koji su branio kada je masa pokušavala silom da mu skine zaštitnu masku.

Demonstranti su jutros pred zgradu parlamenta u kojoj poslanici u donjem domu usvajaju izmene pandemijskog zakona doneli sedam vešala, ovog puta bez napisa i imena ali su na njih obesili džakove sa peskom „privreda“ i „prosveta“.

Formalni organizator, inicijativa čeških ugostitelja „Crkao pas“, namerava da demonstrira ispred parlamenta sve dok traje usvajanje pandemijskog zakona u nadi da će radikalni nacionalisti iz stranke „Sloboda direktna demokratija“ uspeti u opstrukcijama za govornicom tako da izmene ne stignu da se usvoje i zakon ne produži pošto je na snazi samo da kraja februara.

Ako parlament ne bi stigao da izmeni zakon sve sanitarne mere u borbi protiv kovida-19 bi krajem februara prestale da važe.

U Prag su antivakcinaši došli danas i na motorizovani protest, oko 300 automobila parkirali su za sada u centru grada blizu stadiona fudbalskog kluba Sparta u parku Letna ali obećali su da nigde neće blokirati saobraćaj u gradu.

Lider čeških ekstremista iz SPD Tomio Okamura već nekoliko sati okupira govornicu Poslaničkog doma i ne dozvoljava da parlament počne raspravu o izmenama zakona.

Okamura zahteva zahteva da i ovaj zakon jer je navodno samovolja koja krši slobode i prava gradjana i vodi u totalitarni režim bude izglasan ustavnom većinom.

Vlada dve koalicije desnog centra premijera Petra Fijale ima komotnu većinu 108 od 200 poslanika u donjem domu, isto tako i većinu u gornjem i pitanje je samo koliko dugo će radikalni nacionalisti uspevati da opstrukcijama sprečavaju raspravu i glasanje.

Češka antivakcinaška scena sve je glasnija i agresivnija, iako malobrojna, otkako su proteste kao svoju političku platformu preuzele marginalne esktremističke nacionalističke i ksenofobne stranke koje na izborima 8. i 9. oktobra za razliku od Okamurinih radikalnih nacionalista nisu uspele da udju
u parlament.

Vlada premijera Fijale nastoji da ide putem ubedjivanja, bez lokdauna, ukinula je obavezu vakcinacije za starije od 60 godina i pandemijski zakon želi da produži do kraja godine kako ne bi morala da poseže za većim ograničenjima sloboda i prava gradjana kakve donosi vanredna situacija u kojoj su tokom prethodne vlade Andreja Babiša Česi proveli osam letnjih meseci praktično sve vreme pandemije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar