CG: Stigla oprema za respiratore iz zaliha NATO

PODGORICA – Ministarstvo zdravlja Crne Gore dobilo je danas 20 setova opreme za respiratore iz zaliha NATO, saopšteno je na sajtu Alijanse.

Donacija je omogućena kroz finansijku pomoć Češke, Litvanije, Holandije, Severne Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i SAD, prenosi RTCG.
Kako je saopšteno, naredne nedelje donirani setovi opreme biće distribuirani bolnicama.
Iz NATO podsećaju da je crnogorskom Ministarstvu zdravlja ranije donirano 20 respiratora, koje koriste bolnice u Podgorici, Cetinju, Nikšiću i Bijelom Polju.
Očekuje se da će dodatna medicinska oprema iz Povereničkog fonda NATO za odgovor na pandemiju stići u Crnu Goru u narednim nedeljama.

„Ova podrška usledila je kao odgovor na zahtev Crne Gore za međunarodnom pomoći koji je uputila u oktobru EADRČ-u“, navodi se na internet stranici NATO-a.
Dodaje se da je ta podrška deo NATO paketa pomoći u borbi protiv kovid-19 za saveznike i partnere Alijanse.
„Do danas saveznici su odobrili deset paketa pomoći za četiri saveznice – Albaniju, češku, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, kao i za pet partnera, Bosnu i Hercegovinu, Irak, Moldaviju, Tunis i Ukrajinu. Dodatna pomoć odobrena je Severnoj Makedoniji i Ukrajini“, navodi se na sajtu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.