U trendu

CG: U 4 opštine stopa incidencije preko 800 na 100.000građana

PODGORICA – U četiri crnogorske opštine – Žabljaku, Ulcinju, Kolašinu i Budvi stopa kumulativne incidencije je preko 800 na 100.000 stanovnika, pokazuju najnoviji podaci.

Kako navode Vijesti, reč je o stopi kumulativne incidencije za 14-odnevni period od 10. do 23. oktobra.

Prema najnovijim podacima, na Žabljaku je stopa kumulativne incidencije 1.558, u Ulcinju 1.040, a u Budvi i Kolašinu po 816.

Crnogorski Institut za javno zdravlje predložio je ranije uvođenje metodologije na kojoj će se po automatizmu, a u zavisnosti od četrnaestodnevnih opštinskih stopa incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovan tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine), zasnivati dalje postupanje i implementacija restriktivnih mera

U opštinama u kojima je stopa incidencije izmedu 800 i 1.199 zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, osim za goste hotela, kao i okupljanje u objektima stanovanja osobama koje nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Škole u opštinama u kojima je kumulativna incidencija premašila 800 na 100 hiljada stanovnika prelaze na sistem učenja na daljinu.

U Podgorici je, prema poslednjim podacima, stopa kumulativne incidencije 751, a na Cetinju 711.

U Nikšiću je stopa incidencije 517, Pljevljima 500, Baru 411, Kotoru 409.

U opštinama u kojima je stopa izmedu 400 i 799, rad ugostiteljskih objekata ogranicen je do 22 sata.

Takođe, dozvoljeno je da za jednim stolom i u objektu i izvan njega budu najviše dve osobe, a obavezno je i striktno poštovanje razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada osobe sede za stolovima i okrenuti su ledima jedni drugima.

Prema poslednjim podacima, u ostalim opštinama u Crnoj Gori stopa incidencije manja je od 400.

Procena je urađena na osnovu dostupnih podataka od crnogorskog Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Promene datih vrednosti moguće su zbog toga što će Institut na trenutni broj novoobolelih dodati i slučajeve koji budu potvrđeni do ponoći, dodaju Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.