U trendu

Cicović: Srpska i Srbija su za stabilan i miran region

BEOGRAD/BANJALUKA – Prva i suštinska stvar odnosa Republike Srpske sa Srbijom je to da su Srpska i Srbija zainteresovane za stabilan i miran region, izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Cicović je u intervjuu za Srnu rekao da je sadašnji nivo odnosa Beograda i Banjaluke takav da se govori o zajedničkim investicionim projektima Srbije i Srpske, da zajednički definišu strateške projekte, kao i da zajedno planiraju da koriste prirodne resurse Republike Srpske i Srbije.

„Sve naše aktivnosti su usmerene na ekonomski razvoj Srbije i Republike Srpske i dobar odnos nas sa ove strane Drine sa nama sa one strane Drine, što podrazumeva i tešnje ekonomske odnose čitavog regiona“, naveo je Cicović.

Dodao da Srpska i Srbija zajedno planiraju da koriste hidro potencijale srednjeg toka Drine, zajedno grade auto-put Beograd-Banjaluka, planiraju gradnju auto-puta Požega, preko Kotromana do Višegrada i dalje prema Sarajevu i Hercegovini, kao i da zajedno planiraju da grade aerodrom u Trebinju.

Istakao je i zajedničke aktivnosti na očuvanju nacionalnog identiteta (jezik i pismo, tradicija, kultura, vera), zajedničko obeležavanje značajnih datuma iz srpske istorije (Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave) i uspostavljanje kulture sećanja na vreme i mesta stradanja srpskog naroda u prošlosti.

On je naveo da je najveća pomoć Srbije Srpskoj to što, kao garant Dejtonskog sporazuma, čvrsto stoji iza Republike Srpske i srpskog naroda u FBiH, posebno u opštinama sa srpskom većinom i podsetio da je Srbija u mestima srpske većine u FBiH, zajedno sa Vladom Republike Srpske, finansirala veliki broj projekata i pomagala budžete tih opština.

Cicović je istakao da srpsko-srpska prekodrinska saradnja doprinosi boljem životu s obe strane Drine, većoj sigurnosti ekonomskoj i političkoj i boljim uslovima za rad i stvaralaštvo.

Kada je reč o planovima Predstavništva do kraja godine, Cicović je najavio TV serijal o potencijalima gradova i opština u Republici Srpskoj, a izdvaja i organizovanje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ u septembru, te predstavljanje Republike Srpske na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u oktobru, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i kulture Srpske.

On je naveo bi se TV serijal emitovao na nacionalnim, regionalnim i lokalnim TV stanicama u Srbiji i Republici Srpskoj, i da bi uz određenu doradu mogao poslužiti i za druga tržišta, a akcenat bi bio na predstavljanju investicionih pogodnosti i poslovnih mogućnosti, na promociji turističke ponude i predstavljanju kulturnih i obrazovnih institucija.

„Kroz predstavljanje kulturnih i obrazovnih institucija prezentovaće se mogućnosti za zapošljavanje i rad u struci u sektorima koji imaju perspektivu za razvoj u konkretnom gradu/opštini odnosno regiji“, rekao je Cicović.

Cicović je naveo da će biti realizovan „Kočićev dan u Beogradu“ 24. avgusta, a Predstavnišvo će pružiti podršku 15. Međunarodnoj umjetničkoj koloniji u Krčedinu od 25. do 28. avgusta.

Ovogodišnju jubilarnu desetu manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“ Predstavništvo organizuje od 8. do 14. septembra u 10 gradova u Srbiji – Beogradu, Kruševcu, Čačku, Kraljevu, Vranju, Kragujevcu, Zrenjaninu, Nišu, Subotici i Novom Sadu.

Svečano otvaranje manifestacije je u četvrtak, 8. septembra, u 20.00 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu, a zatvaranje u sredu, 14. septembra, u 20.00 časova u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

U okviru programa manifestacije, između ostalog, realizovaće se promocija „Slobodne zone Subotica“, kao primer dobre prakse, 13. septembra u Subotici, kojoj će prisustvovati zainteresovani gradonačelnici i načelnici opština iz Republike Srpske.

Takođe, promocija turističke ponude Republike Srpske sa izložbom fotografija na foreksu „Doživimo Srpsku“ biće održana od 8. do 10. septembra u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu i od 12. do 14. septembra na Trgu slobode u Novom Sadu.

Osim toga, 9. septembra na Univerzitetu umetnosti u Beogradu planirano je održavanje okruglog stola „?edinstveni kulturni prostor Republike Srpske i Srbije“ na kojem će učestvovati i ministri kulture Srpske i Srbije.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i kulture, Predstavništvo će organizovati predstavljanje Republike Srpske na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga od 23. do 30. oktobra, na kojem će se na reprezentativnom štandu predstaviti izdavači i izdanja iz Republike Srpske.

Od važnijih događaja u proteklom periodu, Cicović izdvaja tribinu o 30 godina Ustava Republike Srpske, uz učešće visokih zvaničnika Srpske i Srbije, zatim sastanke ministara kulture i trgovine, na kojima je bilo reči o jačanju saradnje u ovim oblastima.

On je podsetio na predstavljanje Republike Srpske na međunarodnim sajmovima turizma, hrane, vina, poljoprivrede, građevinarstva, tehnike koji se održavaju u Beogradu i Novom Sadu, kao i potpisivanje sporazuma turističkih organizacija Srpske i Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.