U trendu

Čikago: Protesti zbog policijskog ubistva maloletnika

ČIKAGO – Stotine demonstranata prodefilovale su ulicama Čikaga u znak protesta povodom policijskog ubistva 13-godišnjeg Adama Tolda poreklom iz Latinske Amerike nakon objavljivanja video snimka na kojem se vidi kako policajac puca i ubija dečaka pre dve nedelje.

Tokom mirnog marša ulicama Čikaga demonstranti su uzvikivali „Ruke u vis, ne pucaj“ i „Stop rasističkom teroru policije“, a u jednom trenutku su minutom ćutanja odali poštu ubijenom Toledu i izrazili podršku članovima njegove porodice koja je apelovala da protest bude miran, prenosi Rojters.

Demonstracije su počele na trgu Logan Park udaljenom oko osam kilometara od mesta na kojem je ubijen Toledo.

Na video snimku sa kamere koju je nosio policajac Erik Stilman (34) vidi se kako policija juri za Toledom i kako u 2.30 u noći 29. marta naređuje dečaku da stane.

Toledo je to i učinio i odbacio oružje koje je nosio, a policajac Stilman je tada zapucao i ubio ga.

Ovaj video je objavljen u trenutku dok rastu tenzije i u Čikagu ali i širom SAD zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde.

Širom Čikaga prodavnice su zatvorene nakon objavljivanja videa iz straha da bi protesti mogli da izmaknu kontroli i prerastu u rušilačko nasilje i sukobe demonstranata i snaga reda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar