U trendu

Čileanski domoroci zapalili autobus zbog najavljene posete pape Franje

Pripadnici plemena Mapuče u Čileu zapalili su jedan autobus i delili letke u znak protesta zbog predstojeće posete poglavara Rimokatoličke crkve Franje regionu na jugu zemlje, koji to pleme smatra svojom teritorijom, saopštila je čileanska policija.

Policija je navela da je autobus zapaljen u Araukaniji, regionu udaljenom oko 600 kilometara od glavnog grada Santjaga.

„Vatra za crkve. Papa Franjo, nisi dobrodošao u Araukaniju“, pisalo je na lecima.

Papa Franja će biti u poseti Čileu od 15. do 18. januara, a u Temuku, glavnom gradu Araukanije održaće govor 17. januara.

Mapuče su najveća domorodačka grupa u Čileu koja je 300 godina pružala otpor španskim osvajačima, dok ih vojni porazi krajem 19. veka nisu naterali na povlačenje u Araukaniju. Čileanska vlada je potom podstakla imigrante iz Evrope da kolonizuju tu oblast.

Većina starosedelačkog stanovništva u toj oblasti danas živi u siromaštvu, na zemlji koja pripada kompanijama za preradu drveta ili naslednicima evropskih kolonista. Neke radikalne frakcije Mapuča su spaljivale crkve i imanja, zahtevajući da im zemlja bude vraćena.

Čileansku policiju optužuju za primenu nasilja nad pripadnicima te zajednice, koje uključuje upade u njihove domove tokom racija, bacanje suzavca i pucanje na žene i decu gumenim mecima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar