U trendu

Čip „predoseća“ koronu pre nego što se pojave siptomi, filter isisava virus

Usred globalnih napora da se zaustavi širenje pandemije kovida 19 vakcinacijom, naučnici Pentagona rade na ambicioznim metodama sličnim naučno-fantastičnim, za koje se nadaju da bi virus korona mogao da postane poslednja takva smrtonosna zdravstvena kriza.

Tim američke Agencije za napredne istraživačke projekte odbrane (DARPA) koji direktno podređen rukovodstvu Ministarstva odbrane SAD u emisiji „60 minuta“ na Si-bi-esu obelodanio je neke od svojih, kako kažu, genijalnih i revolucionarnih izuma.

Navedeno je da je mikročip, koji se ubaci ispod kože i služi za otkrivanje infekcije kovid 19 kod asimptomatskih osoba, proglašen velikim dostignućem.

Penzionisani pukovnik Metju Hepburn, bivši vojni lekar za zarazne bolesti sa 23 godine radnog iskustva, koji je sada na čelu Pentagonovog tima, pokazao je gel napravljen da „kontinuirano testira krv“.

„Kad dospe ispod kože otkriva vam da se u telu odvijaju hemijske reakcije, a taj signal znači da ćete sutra imati simptome“, rekao je Hepburn.

Bivši direktor za medicinsku spremnost osoblja Nacionalne bezbednosti Bele kuće otkrio je da su naučnici prvobitno hteli da razviju metod „provere motora“ nakon borbe za zaustavljanje širenja korone na brodu USS Teodor Ruzvelt.

U martu 2020. identifikovan je inficiran mornar na brodu, pri čemu je 1271 član posade (27 odsto posade) imao pozitivne rezultate tokom nekoliko nedelja, od kojih većina (77 odsto) nije imala simptome u vreme laboratorijske dijagnoze. Dvadeset i tri člana posade su hospitalizovana, a jedan je tada umro.

„To je poput svetlosti… Mornari bi dobili signal, a zatim bi sami izvadili krv i testirali se na licu mesta. Te podatke možemo dobiti za tri do pet minuta. Dok skraćujete to vreme, dok dijagnostikujete i lečite, zaustavljate širenje infekcije “, rekao je Hepburn.

Još jedan izum, koji Pentagonov tim smatra „naučnom činjenicom“ za razliku od „naučne fantastike“, je filter postavljen na mašinu za dijalizu, koji može ukloniti virus iz krvi.

Rečeno je da je „pacijent 16“, podvrgnut eksperimentalnom četvorodnevnom lečenju nakon što je došao sa zatajenjem organa. Nekoliko dana kasnije, pacijent se navodno potpuno oporavio.

Od tada je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila filter za hitnu upotrebu. Prema rečima Hepburnovog tima, filter je korišćen za lečenje skoro 300 kritično bolesnih pacijenata.

Već neko vreme naučnici sa drugom agencijom Pentagona – Institutom za patologiju, koja proučava uzorke tkiva vojnika i mornara zaraženih raznim patogenima širom sveta, traže načine da u budućnosti spreče nastanak pandemija poput sadašnje.

Uzorci tkiva koji su navodno uzeti od pacijenata zaraženih španskom groznicom pre 100 godina, omogućili su stručnjacima iz bolnice Maunt Sinaj i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da ponovo stvore virus u svojim laboratorijama 2005. godine i proizvedu antitela na njega.

„I eto, ako smo ovim, skoro sto godina starim ljudima izvadili ćelije krvi, oni su još uvek imali imune ćelije koje su cirkulirale njihovim telom i reagovale na virus 1918. godine. To je bio jedan od onih trenutaka kada sam samo rekao, „Vau, to je vrlo moćno i zanimljivo“, rekao je imunolog i stručnjak za infektivne bolesti dr Džejms Krou.

2017. godine, dr Krou se prijavio na konkurs DARPA za projekat proizvodnje antitela dovoljno brzo da se zaustavi pandemija. Naučnik je našao metodu stvaranja antitela u bočici krvi u rekordnom roku. U skladu sa njegovom tehnologijom, potrebno vreme je smanjeno sa uobičajenih šest do 24 meseca na 78 dana.

„20.000 doza za 60 dana… U osnovi, govorimo o kreiranim antitelima koja su toliko efikasna da ćete dobiti skoro trenutnu zaštitu nakon primene i prekinućete transmisiju virusa i zajednici. Ako možete da je prekidate, onda potencijalno možete da sprečite pandemiju“, rekao je dr Metju Hepburn prošle godine.

Tehnologija koju je razvio Krou korišćena je u stvaranju antitela protiv kovida 19, dok naučnici sada pokušavaju da ubrzaju razvoj antitela, koji trenutno traje tri nedelje za 7.500 doza.

U još ambicioznijem poduhvatu, dr. Kajvon Modžarad na Institutu u Merilendu trenutno pokušava da napravi vakcinu protiv svih koronavirusa.

„Imamo alate, imamo tehnologiju da to sve sada učinimo… Virusi ubice koje nismo videli, niti mogli da zamislimo, biće obuzdani“, rekao je Modžarad.

Naučnik je dodao da je cilj da se ljudi vakcinišu protiv smrtonosnih virusa koji nisu još identifikovani.

Nove metode koje su osmislili naučnici Pentagona kojima se hvale, pojedinci posmatraju sa skepsom.

U februaru je „Njujork tajms“ izvestio da su vojni zvaničnici rekli američkom Kongresu da je trećina pripadnika službe iskazala nespremnost da primi vakcinu protiv korone. Navedena je zabrinutost da sadrži mikročip koji je navodno osmišljen za praćenje. Drugi su verovali da bi vakcina mogla trajno da onesposobi imunološki sistem onoga ko je primi, prenosi „Sputnjik internešenel“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)