U trendu

Članovi EP: EU da pruži humanitarnu pomoć Avganistancima

BRISEL – Članovi Evropskog parlamenta poručili su danas da bi Evropa trebalo da pruži humanitarnu pomoć Avganistancima i razmotri formiranje nove politike prema Avganistanu.

To je zaključeno na sastanku Odbora za spoljne poslove sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, na kome se razgovaralo o situaciji u Avganistanu i sa kojeg je poručeno da Evropa treba da pruži humanitarnu pomoć i deluje jedinstveno.

Na sastanku Borelj je istakao da je trenutna situacija „katastrofa“ za Avganistance i Zapad, a da je sada prioritet evakuisati sve Avganistance koji su radili za evropske institucije, što je ujedno i „moralna dužnost“ EU, prenosi Hina.

Mnogi su na sastanku ukazali na potrebu razvijanja nove evropske politike prema Avganistanu i drugim zemljama Srednje Azije.

„Treba nam novi pristup prema Avganistanu jer će novi igrači pokušati da popune politički vakum u zemlji“, kazao je Dejvid Mekalister, predsednik Odbora za spoljne poslove, a u tom je kontekstu posebno apostrofirao Rusiju i Kinu.

Borelj je ocenio da dolazak talibana na vlast u Avganistanu predstavlja „najvažniji geopolitički događaj“ od Krimske krize 2014. godine i „novu priliku“ za Kinu, Rusiju i Tursku koje će je iskoristiti da bi proširile svoj uticaj u centralnoj Aziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.