U trendu

CMG: Šef kineske diplomatije o opasnostima AUKUS-a

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji je u odvojenim telefonskim pozivima sa kolegama iz Malezije i Bruneja naglasio opasnosti od nuklearne podmornice AUKUS, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Vang je rekao da će trilateralni bezbednosni pakt AUKUS koji su formirali SAD, Velika Britanija i Australija stvoriti rizik od širenja nuklearne energije.

SAD su jednostrano sankcionisale druge zemlje koje razvijaju tehnologije obogaćivanja uranijuma, ali je poštedeo Australiju, što će definitivno doneti rizik od širenja nuklearne tehnologije i nuklearnih materijala i uticati na medjunarodni sistem ograničavanja širenja nuklearne energije, istakao je Vang.

Rekao je da bi pakt takodje mogao izazvati još jednu rundu trke u naoružanju.

On je dodao da će taj potez predstavljati stvarnu pretnju za zemlje u regionu, a druge zemlje bi mogle slediti njegov potez i pokrenuti novu rundu trke u naoružanju, ili čak preći nuklearni prag.

„To će takodje naštetiti regionalnom prosperitetu i stabilnosti“, primetio je Vang.

Uz zajedničke napore Kine, ASEAN-a i drugih zemalja regiona tokom godina, region je postao najdinamičniji i najbrže rastući region na svetu, rekao je Vang.

„Medjutim, insistiranje AUKUS-a na stvaranju regionalnih tenzija bacilo je senku na mir, stabilnost i razvoj regiona“, rekao je Vang i dodao da će sporazum sabotirati izgradnju zone bez nuklearnog oružja u jugoistočnoj Aziji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.