U trendu

CNN: U administraciji SAD debata šta bi bila pobeda Kijeva

VAŠINGTON – Deo zvaničnika Bele kuće sumnja da će Ukrajina ikada moći da povrati kompletnu teritoriju koju je izgubila od Rusije u protekla četiri meseca rata, čak i sa težim i modernijim oružjem koje SAD i njeni saveznici planiraju da pošalju, saopštili su izvori iz američke administracije za Si-En-En (CNN).

Kako se navodi, savetnici američkog predsednika Džozefa Bajdena počeli su internu debatu kako i da li ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski treba da promeni svoju definiciju ukrajinske pobede, u skladu sa mogućnošću da se teritorija države nepovratno smanjila.

Američki zvaničnici su naglasili za CNN da ova pesimističnija procena ne znači da SAD planiraju da izvrše pritisak na Ukrajinu da učini bilo kakve formalne teritorijalne ustupke Rusiji kako bi okončala rat.

Takođe, postoji nada da će ukrajinske snage uspeti da povrate značajne delove teritorije u verovatnoj kontraofanzivi kasnije ove godine.

Nisu svi u američkoj administraciji toliko zabrinuti, pošto neki veruju da bi ukrajinske snage ponovo mogle da „prkose očekivanjima“, kao što su to učinile u prvim danima rata kada je odbijeno rusko napredovanje na ukrajinsku prestonicu Kijev, navodi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar